4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Gizli şekere dikkat

Samsun Gazi Devlet Hastanesi Diyabet Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Zerrin Yıldızbaş, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığının önemine değinerek, "Gizli şekerde hastalık riski, kan şekeri normal olan bireylere kıyasla 1.5 kat daha fazladır" dedi. 

Diyabet hastalarının yapılan testlerle belirlendiğini, bunun dışında 'pre-diyabetik'(gizli şeker) hastalığında dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Zerrin Yıldızbaş, bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişinin 'pre-diyabetik' hastası olduğunu söyledi. Diyabet önleme programına katılan pre-diyabetiklerin yüzde 11'inde diyabet geliştiğine dikkat çeken Yıldızbaş, bazı çalışmalar pre-diyabetik çoğu kişide 10 yıl içinde tip 2 diyabet geliştiğinin saptandığını, pre-diyabet tip 2'nin diyabete adaylık durumu olduğunu vurguladı. 

Pre-diyabetli bireylerde kardiyovasküler hastalık riskinin kan şekeri normal olan bireylere kıyasla 1.5 kat daha fazla olduğunu ifade eden Yıldızbaş, "Diyabetli bireylerde ise oran 2-4 kat fazladır. Pre-diyabetli bireyler yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde pre-diyabetli olmayı önleyebilir ve geciktirebilir. Pre-diyabetli olup olmadığımızı belirlemek için açlık kan şekeri veya oral glikoz tolerans testi (OGTT) kullanabilirler. Her iki test içinde bir gece boyu süren açlık gereklidir. Açlık kan şekeri için kahvaltı yapmadan önce kan şekeri ölçülür. OGTT'de ise açlık ve glikozdan zengin içecek içildikten sonra 2. saatte tekrar şeker ölçümü yapılır" dedi. 

Pre-diyabetiniz olduğunun bilinmesi halinde tip 2 diyabetli olunmasını önleyecek önlemlerin zamanında alınacağını dile getiren Yıldızbaş, "Çalışmalar ağırlık kaybını sağlayan ve fiziksel aktiviteyi artıran, diğer bir ifadeyle gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapan pre-diyabetli bireylerin, yüzde 58 oranında tip 2 diyabetli olmayı önleyebildiğini veya geciktirebildiğini göstermiştir. Şişman ve 45 yaşın üstünde iseniz pre-diyabetli olup olmadığınızı öğrenmek için test yaptırmanız gereklidir. Eğer vücut ağırlığınız normal ise ve 45 yaş civarında olanlar doktora danışarak test uygunluğu belirlenebilir. 45 yaşından genç erişkinlerde ve şişman bireylerde diyabet ve pre-diyabet yönünden risk faktörlerinin varlığı araştırılır. Bu risk faktörleri, yüksek tansiyon, düşük HDL-kolesterol düzeyi, yüksek trigliserid düzeyi, ailede diyabet varlığı, gestasyonel diyabet, 4.5 kg üzerinde bebek doğumu öyküsü olmasıdır" diye konuştu. 

Dr. Zerrin Yıldızbaş, pre-diyabet saptanmamış olmasına karşın risk faktörlerine sahip olanların her 3 yılda bir, pre-diyabet varsa tip 2 diyabetin tespiti için her 1-2 yılda bir test yaptırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 11:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?