5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Sağlıksız süt satışı

Samsun'daki semt pazarlarında pastörize edilmemiş süt, peynir ve süt ürünleri satışının halkın sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" konusunda tüketiciler uyarılıp, açıkta ve standart dışı ambalaj içersinde satılan gıdaların alınmaması istenirken, bu satışların Samsun'daki semt pazarlarında sürmesi dikkat çekti.

Yapılan bir araştırmada; 39 semtten elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuar analizlerinde halk sağlığı açısından şok edici sonuçlara ulaşılarak, 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarının 5 bin olması gerekirken açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar çıkması korkutucu bulundu. Bu tür bilimsel sonuçlara ve AB'ye uyum yolunda Türkiye'de çıkarılan yasalara rağmen sağlıksız ambalajlarda süt ve açıkta süt ürünü satışı şaşırttı.

Samsun'da İstasyon Mahallesi Semt Pazarı'nda pastörize edilmeden sağlıksız bir şekilde bidonlar içinde satılan sütlerin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine işaret eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, "Uygun hijyenik şartlarda hazırlanmamış, gerektiği gibi pişirilmemiş, saklanmamış veya sağlıklı insanlar tarafından hazırlanmamış yiyecekler gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bakteri ve virüs bulaşmış, bozulmaya başlamış yiyecekler nedeniyle her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon kişinin zehirlendiği bir vakadır. Gıda zehirlenmelerinden en çok bağışıklık sistemi tam gelişmemiş bebekler ve çocuklarla, hamileler, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar etkileniyor. Zehirlenmelere en çok sebep olan yiyeceklerin başında da pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gelmektedir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin besleyici değeri çok düşüktür. Ülkemizdeki kanunlara uygun olarak gıda denetimi yapmak yükümlülüğü bulunan kurumlar sadece semt pazarları değil, gıda satışı yapılan her yerde denetimlerini arttırmalıdır" dedi.

Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci ise, Samsun'da gıda konusunda sık sık denetim yaptıklarını ancak bazı vatandaşların sağlığını hiçe sayarak damak zevkinden vazgeçmediği için gizli süt ve süt ürünleri arzı yaşanabildiğini ifade etti.

Kirenci, "Halkımız etiket bilgisi olmayan hiçbir gıda ürününü almamalıdır. Semt pazarlarında açıkta gıda satışına müsaade etmiyoruz ancak zaman zaman karşılaşılabiliyor. Bu konuda denetimleri daha da sıklaştıracağız. Zira bu ürünleri satmak kesinlikle yasaktır. Halkımız UHT veya pastörize süt ve süt ürünlerini kullanmalıdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2006 Cumartesi 12:32:21
Güncelleme :5 Şubat 2006 Pazar 12:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?