5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Türkiye'de 600 bin kişi hepatit C

Tabipleri Birliği Samsun - Sinop Tabip Odası Başkanı Dr. Cem Şahan, Hepatit C'nin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, bu hastalığın önemsenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Dr. Cem Şahan, 1 Ekim Dünya Hepatit Bilinçlenme Günü"ne işaret ederek, tüm sağlık çalışanlarının hepatit taraması yaptırması gerektiğini söyledi. Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hastalığının, dünyanın başlıca sağlık problemlerinden biri olduğunu kaydeden Şahan, "Dünyada yaklaşık 200 milyon insan hepatit C ile infektedir. Hepatit B'ye karşı yürütülen aşı çalışmaları ile 30 yıl içinde hepatit B ve ilişkili hastaların azalacağı ve bu nedenle kronik karaciğer hastalığının en önemli nedeninin hepatit C olacağı düşünülmektedir" dedi. Virel Hepatit Savaşım Derneği'ne göre Türkiye'de yaklaşık 600 bin kişide hepatit C bulunduğunun bilindiğine değinen Şahan, daha üzücü olanın, çoğunun hastalığı bilmediği ve çok azının tedavi şansına sahip olduğunu dile getirdi. 

İnfeksiyonun epidimiyolojisi ve doğal seyrinin bilindiğini, hepatit C infeksiyonunun oldukça yavaş ilerleyici bir hastalık olduğunu, infekte şahısların yüzde 20'sinin kendiliğinden iyileşme gösterdiğini açıklayan - Türk Tabipleri Birliği Samsun - Sinop Tabip Odası Başkanı Dr. Cem Şahan, "Yüzde 20'sinde 10-20 yıl arasında karaciğer sirozu gelişir. Hepatit V virüsüne bağlı sirozlu hastalarda yıllık karaciğer gelişme oranı yüzde 1-4 arasında değişir. Tanı testlerinin duyarlılığı ve standartizasyonu sağlanmıştır. Tarama testi olarak 'elisa' ile anti-HCV'den yararlanmak gerekir. Hepatit C'nin hepatit B gibi aşısı olmasına rağmen, tedavide başarı elde edilmeye başlanmıştır" diye konuştu. 

Hepatit C'nin belirti göstermeyen bir hastalık olduğuna işaret eden Şahan, bu nedenle sessiz ölüme neden olabilmektedir. Kişinin doktoruyla görüşüp hepatit C risk faktörleri açısından bilgi almasının önemli bir adımdır. Yasal olmayan ilaç kullanımının cinsel ilişki, doğumda anneden bulaşma, hastadan hastaya geçiş, hastadan sağlık çalışanlarına geçişin hastalığın risk faktörleri olduğunu belirtti.
İnfekte hastalardan sağlık çalışanlarına iğne batmaları sonucunda yüzde 3 ile 8 oranında bulaşmakta olduğunu ifade eden Türk Tabipleri Birliği Samsun - Sinop Tabip Odası Başkanı Dr. Cem Şahan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Diş hekimleri HCV enfeksiyonu için özel bir risk taşımaktadır. Diş hekimleri arasında anti-HCV prevelansı ABD'de yüzde 2 iken İtalya'da yüzde 6 oranındadır. 1990 yılında, kan ve kan ürünlerinin verilmesinden önce Anti-HİV tarama testi zorunlu hale geldiği için bir konu önemli bir risk oluşturmaktadır. Hemodiyaliz hastaları için önemli bir risktir. Damardan ilaç bağımlılığı olanlar önemli bir risk grubunu oluşturmaktadır".
iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 23:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?