1
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bu fiyata halk fındık yiyemez

Türkiye fındık ihracatının yaklaşık yüzde 25'lik kısmını tek başına karşılayan ve 3 yıldır fındık ihraç rekortmenliğini elinde bulunduran Oltan Gıda Maddeleri İth. İhrc. Ticaret Ltd. Şti. sahibi Kenan Oltan, Fiskobirlik'in açıkladığı 2005 ürünü fındık alım fiyatını yüksek buldu.

 Fiskobirlik'in açıkladığı rakamların taban değil, kendi alım fiyatı olduğunu söyleyen Oltan, "Fiskobirlik'in devletle ilişkisi kalmamıştır. Kendi adına alım satım yapacaktır. Kar da zarar da kendisine, yani ortağınındır" dedi. "Bu fiyatlara fındığı kimse yemez" diyen Oltan, "İç piyasada tüketim daha azalacak. Avrupalı ise gittikçe azalttığı ithalatı daha da düşürecektir. Biraz düşünebilenler, 2001 yılında 260 bin ton dolayında olan iç fındık ihracatı her geçen yıl azalmış ve 200 bin tonun altına inmiştir. Böyle giderse daha da düşecektir. Bunu anlamak için kahin olmaya gerek yoktur" şeklinde konuştu.

Son 2 yılda rekolte azlığı nedeniyle yükselen fındık fiyatlarının Fiskobirlik yöneticilerini yanılttığını ve bu yıl rekoltenin 550 bin ton civarında gerçekleşeceğini herkesin göreceğini ifade eden Kenan Oltan, "Ellerindeki parayla alabilecekleri kadarını alacaklar. Ondan sonra işin içinden çıkamayacaklardır. Sonra da sorunu devletin önüne atacaklardır. Bunların tek kurtuluş çaresi vardır, o da 2006 ürününün gelecek Mart-Nisan'da 60 senede bir olan 2004'te yaşanan don olayının tekrarlanmasıdır. Milyonda bir olasılıkla don olacak ve rekolte 200 bin ton dolaylarına düşecek ki, bunların yanlışı temizlenebilsin. Bu politikalar yanlıştır. Bizim hedefimizin fındığın fiyatını fazla düşürmeden makul bir seviyeye oturtmak ve üreteceğimiz tüm fındığı ihraç edebilme olmalıdır" diye konuştu.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem'e gönderme yapan Oltan, şunları söyledi:
"Tekrar ediyorum. Bizimle konuştuğu zaman başka medyaya ise daha başka söylemlerde bulunuyor. Fındığa bu fiyatı büyük bölümü 4-5; hatta 10 ton fındık yapan kooperatif yönetim kurulu üyelerinin baskısıyla vermiştir. Bir süre sonra onlara 'Siz beni yanılttınız ve bu fiyatı verdirdiniz' diye sitemde bulunacaktır. Fiskobirlik'i bu anlayışla zor günler bekliyor. İhracatçılar dışarıdan bu fiyatlarla talep gelirse fındığı alır ihraç ederler. Aksi takdirde kimse zararına ihracat yapmaz, oturup bekler."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 17:41:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?