3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Eren ekonomiyi yorumladı

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, oda yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla bugün merkez binada bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında genel ekonomik tabloyla ilgili bilgi veren Eren, daha sonra bölge ve Trabzon ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. Karadeniz Bölgesi'nin ticaret, sanayi, turizm, ulaşım ve hizmet merkezi Trabzon ilinin büyüme hızı itibarıyla Türkiye'nin öncü kentleri arasında yer aldığını kaydeden Eren, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere yaşanan göçü azaltmak amacıyla yeni cazibe merkezlerinin oluşturulduğunu ve Trabzon'un da bu iller kapsamına dahil edildiğini hatırlattı. 

Bölgenin ve ilin en önemli ekonomik gündemi olan fındıkla ilgili açıklamalarda bulunan Eren, ülke ekonomisi açısından son derece önemli bir ürün olan fındıkta son dönemde ortaya çıkan sorunların çözüme kavuşturulmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Fındıkla ilgili çalışmalara bütünlük kazandırmak amacıyla devlet, üretici, tüccar, sanayici, ihracatçı ve diğer ilgili kuruluş temsilcilerinin ortak hareket etmesinin büyük önem arzettiği kaydeden Eren, "Fındığın üretim, ticaret, destekleme, ihracat, fiyat ve pazarlama gibi tüm sorunları bir bütün içinde ele alınmalı, çözüm önerileri alternatifleriyle birlikte ortaya konulmalı ve bunların uygulanması için dirayet gösterilmelidir. Fındıkta uzun vadeli hedefler olmalı ve yıllara göre strateji belirlenmelidir. Her yıl bu hedef içinde günlük verilere göre, değişkenliklere göre stratejide değişiklikler yapılmalıdır" dedi. 

Eren, fındıkta yaşanan sorunların çözümü için üretici, ihracatçı ve ilgili her kesimin kendini aynı konumda görmesinin ve diyalog içinde olmasının önemine dikkat çekti. 

İldeki diğer ekonomik gelişmeler ve yatırımlarla ilgili bilgi veren TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, 2000 yılında kurulma çalışmaları başlayan Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nin son aşamaya geldiğini, yapımı devam etmekte olan Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi'nin kamulaştırma işleminin devam ettiğini ve Akçaabat'ta da bir organize sanayi bölgesi kurulması için çalışmaların ve girişimlerin sürdürüldüğünü söyledi.

"GÜNEY ÇEVRE YOLU, TRABZON EKONOMİSİ VE ULAŞIMI İÇİN ÖNEMLİ" 

Trabzon ekonomisi ve ulaşımı için en önemli projelerden birinin de Güney Çevre Yolu olduğunu belirten Eren, bu projenin hayata geçirilmesinin küçük sanayiciler için son derece önemli olduğunu söyledi. "Güney Çevre Yolu projesinin yaşama geçirilmesi, şehir içindeki arsa sıkışıklığını gidermesinin yanında aynı zamanda Hazine arazilerine de ulaşımı kolaylaştıracak ve bu şekilde yeni yatırım alanları ortaya çıkmış olacaktır" diyen Eren, konuyla ilgili olarak bakanlık nezdinde girişimlerin devam ettiğini ifade etti. 

Trabzon'un Teşvik Yasası kapsamına alınmasından sonra teşvikten yeterince yararlanılamadığına dair eleştiriler yapıldığını hatırlatan Eren, bunun doğru olmadığını ve teşviğin Trabzon'a getirilerinin her geçen gün arttığını kaydetti. Teşvikten yararlanan işyeri sayısının 187, teşvikten sonra açılan işyeri sayısının da 39 olduğunu dile getiren Eren, bunun istihdama da olumlu yansımaları bulunduğunu söyledi. 

Trabzon için önemli projelerden biri olan doğalgazla ilgili olarak 2006 yılında önemli gelişmeler yaşandığını belirten Eren, Trabzon doğalgaz yapımı ve dağıtımı ihalesinin geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı. İhaleye oda olarak destek verdikleri T.R. Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile katıldıklarını dile getiren Eren, "İhaleyi kazanamasak bile verdiğimiz teklif ve oluşturduğumuz rekabet ortamıyla Trabzon halkının doğalgazı daha ucuza satın almasını sağladık" dedi. 

Doğalgaz ihalesinin yapıldığı tarihten itibaren ilgili firmanın Trabzon ve Rize'de en geç 6 ay içinde fiili olarak yatırıma başlayacağını, aynı şehirlerde en geç 18 ay içinde de gaz sunumuna başlanacağını kaydeden Eren, 5 yıl içinde dağtım bölgesindeki imarlı alanların bütününde doğalgaz kullanmak isteyen her müşteriyi tesis edeceği dağıtım şebekesine bağlayacağını söyledi. 

TTSO'da ve oda öncülüğünde 2006 yılında gerçekleştirilen toplantılar hakkında da bilgi veren Eren, TTSO'nun bütün yönetim organlarıyla, kadrolarıyla, çalışanlarıyla kendisini odanın geleceği ile birlikte Trabzon'un, Karadeniz'in hatta Türkiye'nin geleceğinden sorumlu tuttuğunu söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 15:56:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?