30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Fındıkta 'ekolojik' tartışma

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bostan, 1. standart bölge olan Ordu, Giresun ve Trabzon illeri dışında fındık yetiştirilmemesi gerektiğini belirterek, "Ülkemizde tarım arazileri azalırken batı bölgelerinde fındık yetiştirme lüksümüz yok. Fındık ekolojisine uygun alanda yetiştirilmeli" dedi.

Son yıllarda fındık dikiminin yaygınlaştığı 2. standart bölge olan batı illerinde birim alandan elde edilen verimin 1. standart bölgenin toplamını geçtiğini, bunun sebebinin 1. standart bölgenin fındık ağaçlarının ekonomik ömrünü doldurmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Bostan, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde yeni bir projeyi uygulamaya koyacaklarını dile getirdi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) kapsamında Avrupa Birliği (AB) hibe fonu desteğiyle gerçekleştirecekleri  'Fındık Tarımında Modern Eğitim Teknikleri Projesi'yle 1 dekar alandan 300 kilo fındık üretmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Bostan, "1. standart bölgede bir dekar alandan alınan fındık verimini yükselttiğimizde, 2. standart bölgenin toplam rekoltesini de sağlamış olacağız. Bu durumda 2. standart bölgede fındık yetiştirilmesine gerek olmayacaktır. Bilimsel açıdan bakıldığında 1. standart bölge dışında fındık yetiştirilmesi yanlıştır. Fındık ekolojisinde yetiştirilmeli. 2. standart bölgede ülke ekonomisine daha iyi getirisi olan ürünler yetiştirilmelidir. Ülkemizde tarım arazileri gittikçe azalıyor. Bu kadar lüksümüz yok. Batı illerinde fındık ocakları sökülmelidir" diye konuştu.

"FINDIK VE ÇAYIN ALTERNATİFİ OLMAZ"
1. standart bölgede fındığın alternatifinin olmayacağını da vurgulayan Prof. Dr. Zeki Bostan, şöyle konuştu:
"Bu bölgede fındığın ve çayın alternatifi olamaz. Son günlerde kivi ve hatta kesme çiçeğin fındığa alternatif olacağı söyleniyor. Alternatif bir şeyi yok ederek yerine başka bir şey koymaktır. Ama kastedilen ürün çeşitliği ise doğrudur. Bölgemiz tür çeşitliliği açısından çok zengin. Üretim planlaması yapılarak yeni üretim desenlerine geçilebilir. Bu ülkenin geleceği tarıma bağlıdır. Bölgemizde tarımsal sanayinin geliştirilmesi gerekiyor. Böylece iş gücü ve istihdam sağlanacaktır. Fındığa bölgesinde sahip çıkılmalı. Burada birinci standart bölge üreticisine büyük görev düşüyor."

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 11:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?