2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'İşsizlik sorunu tehdit ediyor'

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin birçok ekonomik sorunu bulunduğunu belirterek, bu sorunların çözümünde dar bir bölgecilik anlayışıyla hareket etmediklerini söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) 50. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve 2 gün süren 'Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Sempozyumu' bugün yapılan oturumla sona erdi. Sempozyumun son oturumuna Trabzon'da ekonomi alanında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. İlk konuşmayı yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik anlamda birçok sorunu bulunduğunu belirterek, bu sorunların çözümünde diğer bölgelerden öncelikli olarak dar bir bölgecilik anlayışıyla hareket etmediklerini söyledi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik sorunlarına değinen Eren, "Doğu Karadeniz Bölgesi altyapısını kamu sektörünün üstlendiği ticaret, turizm, eğitim gibi hizmet alt sektörleriyle ihracata dayalı küçük ve orta ölçekli işletmelerde özel sektörün lokomotif rolü oynadığı bir kalkınma stratejisiyle başarıyı yakalayabilir. Sanayinin geliştirilmesi yönünde önemli imkan ve potansiyellere sahip Karadeniz Bölgesi'nin bu imkan ve potansiyelinin harekete geçirilmesi için devletin altyapı yatırımlarını hızla tamamlaması ve özel sektörün de gerekli girişim ve yatırımları yapması gerekmektedir" dedi.

Teşvik Yasası'nın ardından bölge illerinin yatırımlar açısından cazip bir hale geldiğini kaydeden Eren, "Teşvik sonrası birçok il yatırımlar için cazip hale gelmiştir. Bundan sonraki süreçte bölgenin imkanları yatırımcılara iyi anlatılmalı ve bu yaklaşımla bir bütün olarak bölgesel, ulusal ve uluslararası pazarlara ürün sunabilecek yeni işletmelerin kurulması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Türkiye'deki işsizlik sorunun en yoğun hissedildiği bölgelerden birinin de Doğu Karadeniz Bölgesi olduğunu ifade eden Eren, "Bölgenin ekonomik gelişiminde tehdit unsuru haline gelen işsizlik sorunun en aza indirilmesi için proje halinde olan yeni ve büyük yatırımların değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bölge için büyük önem taşıyan tersane projesinin hayata geçirilmesiyle bölgesel kalkınmaya katkı, istihdamın artması, göçün azalması, döviz girdisi ve bu iş alanı ile ilgili yan sanayilerin gelişmesi sağlanabilecektir" dedi.

Bölgenin tarım alanında da birçok sorunu bulunduğunu belirten TTSO Başkanı Eren, "Bölge halkının büyük ölçüde geçim kaynağı olan tarım sektöründe arazilerin sınırlılığı göz önüne alındığında, organik tarım alanında bölgede Tarım Bakanlığı'nın faaliyetlerini artırmasını, bölgedeki çiftçilerin eğitim yoluyla bilgilendirilmesini ve organik tarımın tabana yaygınlaştırılmasını önemli bir unsur olarak görüyoruz. Ayrıca bölge için fındık ve çay dışında alternatif tarım ürünlerinin üretimi de desteklenerek bölge ekonomisi bu iki ürünün kıskacından kurtarılmalıdır" şeklinde konuştu.

"Bölgemizin sorunlarının ülkemiz ve diğer bölgelerden daha öncelikli olarak ele alınması gibi dar bir bölgecilik anlayışı içinde değiliz" diyen Eren, "Amacımız Karadeniz'in sorunlarının ülke sorunlarından ayrı olarak ele alınması değil, onun ayrılmaz parası olarak bölge kaynaklarının ülke ekonomisi ile tam bütünleşmesini sağlamaktır" dedi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Sebahattin Arslantürk ise Türk tarımının temel sorunu olan tarım alanlarının bölünmesinin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de etkili olarak yaşandığını söyledi.

Türkiye'de son 50 yıldır uygulanan tarım politikalarının yetersiz olduğunu, sahip olduğu topraktan geçinemeyen insanların tarlalarını ekmekten vazgeçtiğini belirten Arslantürk, "Bu olumsuzluğu artıran en önemli etken tarım topraklarının veraset yoluyla küçülmesidir. Trabzon'da yüz dekardan fazla alana sahip olanların oranı yüzde 3 civarındadır. Düşük parça tarım arazisine sahip olanların oranı Türkiye genelinde yüzde 43 civarında iken Trabzon'da bu oran yüzde 60'lara yaklaşmıştır. Bu rakamlar arazilerin bölünmüşlüğü konusunda tablonun ne kadar vahim olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu.

TTB Başkanı Arslantürk, "Her alanda olduğu gibi tarımda da en azından üreticiyi geçindirecek düzeyde kazanım esas olmalıdır. Bu güne kadar ihmal edilen bu temel prensibi gerçekleştirerek gerçek anlamda üretici olabilmemiz için bu bölünmüşlüğü ortadan kaldırmamız gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESOB) Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu ise bölgeye yatırım gelmemesini Trabzon milletvekillerinin gelecek hesabıyla biraraya gelememesine bağladı. Milletvekillerini eleştiren Kalfaoğlu, "Karadeniz Bölgesi diğer bölgelere göre yatırımlardan daha az pay almaktadır. Bunun altında yatan ana sebep ise seçilmiş olanların bir araya gelmeyerek gelecek hesapları yapmasıdır" dedi.

2 gün süren 'Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Sempozyumu' akşam KTÜ Sahil Tesisleri'nde verilen iftar yemeğiyle sona ererken, bölge ekonomisinin tartışıldığı seminerde protokolün boş kalması dikkat çekti.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 03:31:16
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 22:52:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?