3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Kaçak çayda artış var

Yurtdışından çeşitli yollarla ülkemize kaçak olarak sokulan çay miktarında son günlerde büyük bir artış olduğu ileri sürüldü.

Çay Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayrullah Öztel, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sınır kapılarından çeşitli yollarla Türkiye'ye son 15 gün içinde 2 bin tona yakın siyah çayın kaçak olarak sokulduğunu yaptıkları piyasa araştırmalarıyla tespit ettiklerini söyledi.

İran'da üretilen, oldukça kalitesiz ve sağlık açısından da zararlı olan çayların gümrüklerden başta bavul ticareti şeklinde olmak üzere sokulduğunu ifade eden Öztel, "Kalitesiz oldukları için yurtdışından yaklaşık 1 dolara alınan bu çaylar, gümrük vergisi de ödenmeyerek ülkemize sokuluyor. Gümrük kapılarında bir ihmal olduğunu ve gerekli kontrollerin yapılmadığını düşünüyoruz. Bu konuda oda ve ÇAYSİAD olarak yetkilileri defalarca uyardık. Özellikle ülkemizde üretim tesisi olmayan ve sadece paketleme yapan bazı firmalar tarafından da gerçekleştirilen bu kaçakçılık, haksız rekabet yaratmakta ve aynı zamanda halk sağlığını da tehdit etmektedir" dedi.

Hayrullah Öztel, 3 yıl öncesine kadar 40 bin ton civarında çayın kaçak olarak sokulduğu ülkemizde son haftalara kadar alınan tedbirlerle bunun 20 bin tonun altına kadar indirildiğini de hatırlatarak, "Ancak, tekrar bir artış olmaya başlamıştır. Bu konuda ilgili ve yetkili kurumlar duyarsız kalıyorlar. Çayda üretim-tüketim dengesini bozan kaçak girişlerin artması büyük sosyal sorunlar yaratacaktır. Çay sanayicisinin yanı sıra, çay tarımıyla uğraşan Doğu Karadeniz insanı güç durumda kalacak. Fabrikalar kapanacak, çaylıklar sökülecek, zorlukla geçinen çay üreticisi göçe zorlanacaktır. Buna sebep olmaya kimsenin hakkı yoktur. Devlet adına görev yapanlar başta olmak üzere yöre milletvekillerini ve tüm ilgilileri duyarlı davranmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2006 Salı 11:51:41
Güncelleme :28 Şubat 2006 Salı 12:00:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?