3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Kaçak çayda PKK parmağı

Türkiye'ye kaçak yollardan sokulan çayın miktarındaki büyük artışın devam ettiği, bu nedenle de yerli üretime olan talebin düştüğü bildirildi.

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, 4 yıl önce 40 bin ton civarında olan kaçak çay girişinin, alınan tedbirlerle 15 bin tona kadar düşürüldüğüne, ancak son aylarda tekrar büyük bir artışın olmaya başladığını söyledi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki sınır kapılarından çeşitli yollarla İran ve Uzak Doğu menşeili sağlığa zararlı kaçak çayların sokulduğunu kaydeden Üstün "Kalitesi ve maliyeti düşük olan bu çayların kilosu yaklaşık 1 dolar civarında bulunuyor. Bu rakam, bizim maliyetimizin neredeyse yarısı kadar. Bu durum kaçakçılığı teşvik ediyor. Son günlerde, ülkemizin diğer illerinin yanı sıra çay üretilen Trabzon ve Rize yöresine bile kaçak çaylar sokulmaya başlandı. Biz bu kaçakçılıkta bölücü örgüt PKK'nın parmağının da olduğunu düşünüyoruz. Kaçak çay girişlerinin artması nedeniyle çay satışlarımız durma noktasına geldi. Yol geçen hanına çevrilen kapılarımızda yetkililer çok duyarlı davranmalıdırlar. Aksi takdirde, Türk çay sektörü çökecektir" dedi.

Kaçak çay girişinin, yörede tek ürüne bağlı olarak geçimini sürdüren 210 bine yakın çay üreticisiyle onların geçindirmekle yükümlü olduğu bir milyona yakın insanı perişan edeceğini hatırlatan Rahmi Üstün, "Yüksek maliyet unsurları nedeniyle zor şartlar altında üretim yapan Türk çay sanayicisi de bu gidişle kısa sürede yok olacaktır. Bu böyle devam ederse, büyük bir sosyal patlama olacaktır" diye konuştu.

Üstün, kaçak olarak sokulan çayların paketlenerek piyasaya sürüldüğünü, yetkililerin bu konuda başta sınır kapıları ve paketleme tesisleri olmak üzere denetime ağırlık vermeleri gerektiğini vurgulayarak "Ülkemiz her bakımdan zor bir dönem geçiriyor. Herkes duyarlı davranmalı. Özellikle, insan sağlığına büyük zararı bulunan kaçak çay girişindeki bölücü örgüt parmağı araştırılmalı. Bu çayların perakende satışına da müsaade edilmemelidir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 11:45:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?