21
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Okutan Vali öykü kahramanı oldu

Trabzon Valisi Nuri Okutan, yazar Bilgin Adalı'nın önümüzdeki ay yayımlanacak ve 10 öyküden oluşan ''Atlantis'in Çocukları'' kitabında ''vali'' kimliğiyle öykü kahramanı olarak yer alıyor.

Adalı'nın ''Atlantis Öyküleri'' isimli fantastik serisinin ilk kitabı olan ''Atlantis'in Çocukları'', Karadeniz'in altında bir kubbe içerisinde bulunan Atlanta ülkesinin Atlantis kentinde yaşayan insanlar ile çevre konusuna duyarlı bir çocuk olan öykü baş kahramanı Tekin arasında gelişen olayları anlatıyor.

Öykülerde, bir fabrikanın atıklarını dökmesi sırasında denize sürüklenen ve Atlantalılar tarafından kurtarılarak Atlantis kentine götürülen Tekin, Karadeniz'deki kirlenme ve küresel ısınmadan çok rahatsız olan, ancak kendileri dünya üzerine çıkamayan Atlantislilerin yardımına koşuyor.

'Denizin Dibindeki Dünya'', ''Birimiz Beşimiz, Beşimiz Dünyamız İçin'', ''Ege'deki Balık Çiftlikleri'', ''Zehirli Atık Tankeri'' gibi 10 öyküden oluşan kitabın 9'uncu öyküsü olan ''Kalkan Balıkları''nda, Trabzon Valisi Nuri Okutan fantastik seriye ''vali'' kimliğiyle kahraman olarak katılıyor.

Bu öyküde, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünün (SÜMAE), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği ''Kalkan Balığı'' projesi kapsamında Karadeniz'e bıraktığı kalkan balığı sayısını artırmak için Çevre Kardeşliği Takımı'nın (ÇTK) lideri Tekin ve arkadaşları, Vali Okutan'dan yardım istiyorlar. Okutan da ÇTK'ye yardımcı olarak 15 bin kalkan balığının yetiştirilmesine öncülük ediyor.

-''TANIŞIKLIĞIMIZ SAKARYA VALİLİĞİ DÖNEMİNDEN''

Yazar Adalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vali Okutan ile tanışıklığının Sakarya Valiliği yaptığı dönemde başladığını belirterek, ''Sakarya'da 'Okuyan Sakarya' isimli bir etkinlik yapılmıştı. Ona katılan yazarlardan biriydim. İlk kez orada karşılaştık. Ayrıca kardeş okullardan mezunuz. O Mülkiyeli, ben Mülkiye'ye bağlı o zamanki adıyla Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezunum. Bu ilişki da anlaşılınca aramız sıcaklaştı. Karşılıklı çok sevdik birbirimizi'' dedi.

Okutan'ın Trabzon Valiliği resmi web sitesinde yer alan özgeçmişini, ciltler ve klasörler dolusu belgeyi inceleyerek yazdığını ifade eden Adalı, ''Özgeçmişi yazarken daha da yakınlaştık, dostluğumuz pekişti. Trabzon'a gidince biraz uzak kaldık'' diye konuştu.

Bir gazetede okuduğu haber üzerine, Atlantis'in Çocukları kitabına Vali Okutan'ı öykü kahramanı olarak kattığını dile getiren Adalı, şöyle devam etti: ''Haberde, Karadeniz'e SÜMAE tarafından bırakılan kalkan balıklarından söz ediliyordu. Bundan yola çıkarak, güncel olaylara ve çevre korumaya ağırlık verdiğim kitaptaki öykülerin birinde bu konuya da değindim. Okutan Vali'yi de kitaba kahraman olarak eklemek istedim. Kendisiyle görüşerek konuyu anlattım, hiç tereddüt etmeden izin verdi. Böylece ortaya Vali Okutan'ın da kahraman olarak yer aldığı 'Kalkan Balıkları' öyküsü çıktı.''

Mart ayında İkarus Yayınevi tarafından yayımlanacak kitabın 7 ile 10 yaş arası çocuklara seslendiğini, kitapta resimlerin de yer alacağını vurgulayan Adalı, bu serinin ileride yayımlanacak bölümlerinde Vali Okutan'a yine görev düşebileceğini sözlerine ekledi.

-ÖYKÜDEKİ ''OKUTAN VALİ''-

''Kalkan Balıkları'' öyküsünden Vali Okutan'ın da yer aldığı bazı bölümler şöyle:
''O günkü gazetelerde pek dikkati çekmeyen bir haber vardı: Karadeniz'e bin kalkan balığı bırakıldı... Bu haber Tekin'i pek heyecanlandırmıştı. Hemen Atamya'yı arayıp haberi ekrandan ona gösterdi. Umduğu gibi Atamya da çok heyecanlanmıştı bu haberi okuyunca. 'Trabzon'da böyle bir çalışma yapıldığından haberimiz yoktu' dedi Tekin'e. Bizim de benzeri bir çalışmamız var ama ulaşma noktalarımız sınırlı olduğu için fazla yol alamıyoruz. Özel bir yem de geliştirdik. Yavruların çok hızlı büyümesini sağlıyor. Ama dağıtım sorunlarımız var.''

''Atamya Dede'' dedi Tekin. ''Bana balonla bir miktar yavru ve geliştirdiğiniz yemden örnekler yollasana. Belki ben buradan bir şeyler yapabilirim.'' ...O gün akşama kadar yeni havuzlar suyla dolmuş, balıklar plastik kanallarla yeni havuzlarına aktarılmıştı. Televizyonlardaki akşam haberlerinde Vali Okutan, ''ÇKT'nin çok değerli katkısıyla, kalkan balığı havuzlarımız öngördüğümüz tarihten bir ay önce tamamlanmış ve hizmete sunulmuştur...'' diye bilgi veriyordu basın mensuplarına. ...O gece Vali Okutan'ın cep telefonu çaldı. ''Basına, bizimle ilgili ipucu vermediğiniz için çok teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz sayın Valimiz'' diyordu Barış'ın sesi.
''Ben size teşekkür ediyorum çocuklar'' dedi Okutan Vali. ''İnanıyorum ki daha pek çok ortak proje gerçekleştireceğiz sizlerle birlikte.''

Haberleşme aygıtına yaklaşıp ''Sizi seviyoruz Valimiz'' diye bağırdı çocuklar.
''Ben de sizi çocuklar'' dedi Okutan Vali...

AA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 12:02:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?