3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Olaylı festival sona erdi

Trabzon'da 1-13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen '7. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali' sona erdi. 

Festivalin son gününde 12 ülkeden toplam 15 tiyatro topluluğunun üyeleri ve Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçıları Water Paradise Otel'de düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Festival kapsamında, bu yıl ilk defa başarılı yapımlar ödüllendirilirken, yapılan değerlendirme sonucu çıplak sahneleri sebebiyle tartışma konusu olan Romanya Tony Bulandra Tiyatrosu'nun "Bakhalar" adlı oyuna en iyi yapım ödülü verildi. Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı Ceyhun Gen ise 'Ayak Bacak Fabrikası' adlı oyundaki rolüyle aktör özendirme ödülüne layık görüldü. Gürcistan Liberty Tiyatrosu ile Rusya Kostroma Alexander Ostrovsky Devlet Tiyatrosu oyuncuları en iyi aktör ve aktris ödüllerini alırken, Makedonya Opera ve Balesi 'Me Isadora' adlı oyunuyla en iyi dans tiyatrosu ödülü aldı. Ayrıca bu yıl ilk defa, Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi'ne adını veren 'Haluk Ongan Özel Ödülü' de jüri üyelerine takdim edildi. 

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Kadri Özcan, hava şartlarının elverişsiz olması sebebiyle bir çok etkinliği iptal etmek zorunda kaldıklarını ancak önceki yıllarda "tiyatro buluşması" olarak isimlendirilen etkinliğin bu yıl birçok yenilikle birlikte festivale dönüştürüldüğünü söyledi. Festivalde sadece tiyatro değil, sanatın hemen hemen her dalından örneklerin sergilendiğine dikkat çeken Özcan, "Festivale katılan tüm tiyatrocular, yönetmenler ve eleştirmenler, festivali mükemmel olarak nitelendirdi. Gelen konuklara Trabzon'un tarihi ve turistik merkezleri de düzenlenen gezilerle tanıtıldı" dedi. 

Festivalde sahnelenen Yunanistan'ın Corfu Iros Agellos Belediye Dans Tiyatrosu'nun 'II. Edward' adlı oyunu ile Romanya Tony Bulandra Tiyatrosu'nun 'Bakhalar' adlı oyunun, oyuncuların çıplak kaldığı sahnelerle gündeme geldiğini hatırlatan Özcan, "Yunanistan ekibi, talebimiz olmadan bu sahnelerde değişiklik yaparak oyunda oyuncuların tamamen soyunmasını kaldırdı. Buna rağmen erkek oyuncuların öpüşmesi ve kıyafetleri eleştiri aldı. 

Romanya ekibinin oyununda ise festival başlamadan önce söz konusu sahnelerde oyuncuların çıplak kalmaması için görüşme yapmıştık. Bu durum ise 'sansürcülük' olarak eleştirildi" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2006 Pazar 16:20:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?