4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

112 ambulans hizmetine özen

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren "112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği" 2005 yılında yaklaşık 14 bin vakaya giderken, bunların yüzde 10'luk bölümüne yerinde müdahale etti. Günde yaklaşık 4 bin kişi 112'yi ararken, gelen telefonların doğruluğu test edildikten sonra bunlardan 50-60 kadarına gidildiği belirtildi. 

Trabzon'da değişik yerlerdeki 14 istasyonda konuşlanarak hizmet veren 112 Ambulans Servisi, bu yılın ilk 4 aylık döneminde 5 bin 100 vakaya müdahale ederek bunlardan bir kısmını tedavileri için çeşitli hastanelere ulaşmasını sağladı. Kalp krizi, nöroloji hastaları, travmalar ve trafik kazaları gidilen vakalar arasında ilk sırayı alırken, ambulansların olay yerine zaman zaman geç gelmesi doğru adres tarif edilememe ya da sıkışan trafik yüzünden kaynaklandığı bildirildi. 

112 çalışanları, istasyonlardaki ambulansların tek merkezden yönlendirildiğini, ilçelerden 112'yi arayan kişilerin kendi bulundukları yere göre adres tarif ettiğini belirtirlerken, hangi ilçeden aradıklarını söylemediklerinden yakınıyor. Doğru bilgi ve adresin vakaya daha çabuk ve kolay ulaşma imkanı sağladığını belirten 112 çalışanları, "Örneğin Beşikdüzü İlçesi'nden 112'yi arayan kişi, cadde ve sokak adresi veriyor. Önce hangi ilçeden ya da beldeden aradığını bize belirtmesi gerekir. Sonrasında örneğin postane ya da bir banka yanı diye adres verilirse vakaya daha çabuk ulaşıma imkanı sağlanır. Özellikle şehiriçi trafiğinin sıkışıklığı, geçit vermeyen dar sokaklar, ambulansların olay yerine ulaşmasını geciktiriyor. Zaman zaman istasyonlara çok yakın yerlere bile, yol kenarlarına park etmiş araçlar ya da seyir halinde olan araçların ambulanslara yol vermemesi yüzünden geç gidebiliyor. Bu durumda hasta yakınlarının tepkisine neden oluyor" şeklinde dedi. 

Öte yandan asılsız ihbarlar ve sapıkların telefonları sürekli meşgul etmesi yüzünden bu durumun hastası olanların aramasını güçleştirdiği kaydedildi.
.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2006 Pazar 12:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?