30
Nisan
2024
Salı
SAĞLIK

Kabızlık basur yapıyor

Halk arasında 'Basur' diye adlandırılan 'Hemoroid' rahatsızlığının oluşmasında kabızlığın önemli bir etken olduğu belirtildi. 

Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İsmail Hacıhasanoğlu, Hemoroid'in anüs (makat) bölgesindeki homoroidral toplar damarların varis yaparak genişlemesine halk arasında basur diye adlandırıldığını hatırlattı. 

Hacıhasanoğlu, aşırı alkol tüketiminin de hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek "Homoroid'in en önemli sebebi kabızlık olup, kalıtımsal özellikler de taşımaktadır. Toplumda çok fazla görülen bu hastalığın diğer sebepleri arasında bağırsak enfeksiyonları, alkol, aşırı acılı ve tahriş edici gıdalar, yetersiz hijyen, prostat rahatsızlığı, ayakta kalmak, aşırı ıkınma (doğumda), kronik öksürük, şişmanlık gibi olgular vardır" dedi. 

Uzun süreli kanamalar sonucu anemi ve buna bağlı hipotansiyon, halsizlik, iştahsızlık ve solukluk, lokal ve sistemik ateş, dışarıda duran memelerin stres, alkol, ağır yemek, kabızlık, ishal gibi bir sebeple kan dolarak şişip tamamen anüsten dışarı çıkması ve orada kilitlenip kalarak şiddetli ağrı yapması gibi şikayetlerin hastalığın belirtileri olduğunu kaydeden Dr. Hacıhasanoğlu "Hastalığın şiddetlenmesine kronik kabızlık veya ishal, hamilelik, genetik nedenler, dışkılamayı kolaylaştıran ilaçların sık kullanımı, dışkılanmak için zorlu ve uzun süreli ıkınmalar, tuvalette uzun zaman oturulması, ağır yük kaldırılması, hastalığın şiddetlenmesine neden olan besin maddelerinin tüketilmesi (alkol, baharatlı yiyecekler) hastalığa davetiye çıkartır. Nedeni ne olursa olsun bu damar ağlarını (makat kanalındaki toplar damarları) destekleyen dokular gerilir ve sonuçta bu damarlar genişler, çevre destek dokusu ve duvarları incelir ve kanama meydana gelir. Eğer gerginlik artar, basınç devam ederse incelmiş olan bu damarlar makattan dışarı çıkarlar" diye konuştu. 

Dışkıda kana dikkat!

Hastalığın belirtileri ile ilgili bilgi veren Dr. Hacıhasanoğlu "Dışkılanma (büyük abdest yapma) esnasında kanama en önemli belirtisidir. Sıklıkla damla damla burun kanaması gibi taze parlak kırmızı renktedir. Dışkının üzerine ve temizlik sırasında kan fark edileceği gibi tüm tuvalet kan ile kirlenebilir. Genelde kanama ağrısızdır. Dışkılama (büyük abdest yapma) esnasında makatın dışarı çıkması, ele gelen şişkinlikler. Hasta, makattan dışarı doğru çıkan yumuşak bir şişlikten şikayet eder. Bazı hastalar bu dışarı çıkan şişliği makat içine doğru içeriye geri itebilirler. Anal bölgede (makatta) kaşıntı. Hemoroidal damarların normal işlevlerini yapamaması ile makat bölgesinin hijyeni de bozulur. Makatın tam kapanmaması ile dışkı ve akıntı kaçağı olur. Buna bağlı kaşıntı ihtiyacı olur" şeklinde konuştu.
Dr. İsmail Hacıhasanoğlu, hastaların zaman zaman ağrıyı tam olarak ifade edemediklerini de ifade ederek "Hastalar bu şikayetlerini tam olarak ifade edemezler. Sancı, sızlama veya yanma şeklinde bir his olarak tanımlayabilirler. Özellikle (damar içinde kan pıthısı oluşması) şiddetli ağrıya neden olur" dedi. 

Dr.Hacıhasanoğlu, dünyada en popüler olarak uygulanan ağrısız “Longo” Hemoroid ameliyatlarının artık Trabzon Fatih Devlet Hastanesi’nde yapıldığını kaydederek ”Longo stapler, hemoroid tedavisi için son teknolojiyle geliştirilen özel bir alettir. Longo stapler kalın bağırsağın son bölümünü halka şeklinde otomatik olarak alır, hemoroid memelerini içeri çekip ve beslenmesini engeller. Böylece yaklaşık 1 ay içinde bütün iç basur memeleri yok olur” açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2007 Cumartesi 12:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Azraİl IP: 88.224.20.xxx Tarih : 17.04.2008 21:22:57

İSMAİL HACIHASANOĞLU SENİ. ARIYORUM BULURSAM İYİ DURUMUN YOOOOOK YEDİĞİNİZ. PARA. HARAM