1
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Futbolculara pisikolojik destek

Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, çok büyük bir stres ve karmaşanın yaşandığı futbol dünyasında, uzman bir psikolojik destek ekibinin teknik heyet ve futbolculara yardımcı olarak takımın uyum ve performansını artırabileceğini söyledi.

Trabzon Numune Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, bir sektör haline gelen futbolun toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla giderek büyüdüğünü, futbol kulüplerinin de sadece toplumsal değil, ekonomik başarılar da elde etmek için mücadele verdiklerini kaydetti.

Futbolda da diğer sektörlerdeki gibi başarı için altyapı yatırımlarının şart olduğunu belirten Dr. Coşkun, futbolu yönetenlerin de kulüplerinde her türlü destekleyici unsuru bulundurmaları gerektiğini ifade etti.

Takım başarısının futbolcuların başarılı olabilmeleriyle mümkün olduğunu, futbolcuların başarılı olabilmeleri için de bedensel, sosyal ve ruhsal yönlerden sağlıklı olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. İrfan Coşkun, "Ülkemizdeki kulüplerin hemen hemen tamamı futbolcular için ortopedist, fizyoterapist, kondisyoner, diyetisyen gibi fiziksel sağlığa yönelik ekipler bulundururken, psikiyatrist veya psikolog gibi psikolojik destek sağlayıcı ekipleri bulundurmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nde (WHO) sağlık, 'Bedensel, ruhsal ve sosyal yönlerden tam bir iyilik hali' olarak tanımlanmıştır. Bu uluslararası sağlık tanımına göre, futbol kulüplerimiz futbolcu sağlığının 1/3'ünü önemsemekte, 2/3'ü olan psikolojik ve sosyal desteği ise sporculardan esirgemektedirler" diye konuştu.

Turkcell Süper Ligi'nde önceki senelere kıyasla başarısız bir sezon geçiren Trabzonspor'un içinde bulunduğu durumun buna güzel bir örnek teşkil ettiğini belirten Dr. Coşkun, bordo-mavililer'in içinde bulunduğu durumun psikolojik destek unsurlarının eksikliğiyle yakından ilgili olduğunu kaydetti. Dünyada büyük ve başarılı birçok kulübün ve milli takımın psikolojik destek aldığına dikkat çeken Dr. İrfan Coşkun, "Bu bağlamda Trabzonspor büyük kulüp olma idda ve isteğinde ise bünyesinde bir psikiyatrist veya psikolog bulundurmak zorundadır. Trabzonspor'da herkesçe bilinen ve geçmişte yaşanan birkaç sorun nedeniyle gelen başarısızlık, psikoloji ilkesiyle yaşanmayabilirdi. İç sahada taraftar baskısı, deplasmandaki seyirci baskısı, kendine güven eksikliği, İbrahim Ege'nin ve Gökdeniz Karadeniz'in yaşadığı olaylar, futbolcuların saha içindeki agresif ve bazen de aşırı tepkisiz davranmalarına neden olmuştur. Bütün bunlar futbolcuların konsantrasyon ve motivasyon eksikliklerinden kaynaklanmaktadır" dedi.

Sporda psikolojinin performansı artırmak, takım içinde iyi bir havanın oluşumunu sağlamak, uyumu artırmak, futbolcuların iş ve sosyal yaşamlarındaki sorunlarla başedebilmelerine yardımcı olabilmek gibi çok önemli rolünün bulunduğunu belirten Dr. İrfan Coşkun, çok büyük stres ve karmaşanın yaşandığı futbol dünyasında uzman bir psikolojik destek ekibinin teknik heyet ve futbolculara yardımcı olarak takım uyumu ve penformansını artırabileceğini sözlerine ekledi. 

.
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 11:02:35
Güncelleme :3 Aralık 2005 Cumartesi 12:30:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?