1
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kanserden korkma

Trabzon Kanser Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Sibel Suiçmez, kanser hastalıklarının önüne geçmek için erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı münasebetiyle bir basın toplantısı düzenleyen Sibel Suiçmez, kanser hastalığının son yıllarda büyük bir hızla arttığını belirtti.

Hastalığın etkenlerinin çok çeşitli olduğunu ifade eden Suiçmez, "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla artan teknolojik ve çevresel kirlilikler, yanlış yeme içme alışkanlıkları, spor ve egzersiz alışkanlıklarının yaygınlaşmaması ve diğer nedenler bu hastalığın artış göstermesine yol açmaktadır. Ancak bu hastalığa karşı kayıtsız olmamakla birlikte korku içinde de olmamalıyız. Kanser tedavisinde son derece önemli başarılar elde edilmektedir. Kanser hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. Bütün kanser tiplerinin nasıl önlenebileceğini bilmemize rağmen bunlardan bazıları erken tanımlanabilmekte ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Birçok kanser türünde erken tanı yaşam süresinin uzamasını sağlamaktadır. Kişinin erken tanı yapabilme şansını yakaladığı kanser türlerinden birisi de meme kanseridir. Meme kanserinin teşhisinde kendi kendine muayene ve mamografi en etkili yöntemdir. Bu nedenle kişi önce vücudunu tanımalıdır. Her ay düzenli olarak elle kendi kendini muayene etmeli ve özelliklede 40 yaşından sonra düzenli olarak mamografi çektirmelidir. Bu basit yöntemle meme kanserinin erken teşhisi olup, bunun sonucunda da hastalığı yenmek mümkündür. İlimizde Numune Hastanesi'ne bağlı Kanser Tarama Merkezi'nde bu konuda kişi ve topluluklara eğitim verilmekte. Meme ve rahim ağzı kanserinde erken teşhise yol açan mamografi ve smear testleri yapılmakta, yine ilimizde bulunan diğer hastanelerde teşhise yarayacak gelişmiş cihazlar bulunmaktadır. Artık korkunun ve vurdumduymazlığın yerini bilinçlenmenin almasını istiyoruz" dedi.

Meme kanseri hastalığına yakalanan gazeteci Sibel Kalaycı ise, insanların kanserden korkmak yerine geç kalmaktan korkması gerektiğini vurgulayarak, kendi durumunun her geçen gün biraz daha iyiye gittiğini dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 14:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?