2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Meme kanserine karşı sebze

Trabzon Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz İskender, "Meme kanserine yakalanmayı engelleyemezsiniz, fakat meme kanserine bağlı sakatlıkları ve ölümleri engelleyebilirsiniz" dedi.

Meme kanserinden korunmak için beslenmenin önemine işaret eden Dr. İskender, özellikle ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Beslenme ve meme kanseri arasında önemli bir ilişkinin bulunduğunu belirten Dr. Yavuz İskender, "Sebze ve meyve yönünden zengin bir beslenme tercih edilmeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Günlük alınan gıdalara C vitamini, betakaroten gibi antioksidanların eklenmesi koruyucu etkiye sahiptir. Şişmanlığın azaltılması, alkol alınıyorsa bırakılması, hafif egzersiz yapılması, sebze ve meyvenin bol tüketilmesi gibi basit önlemlerle meme kanseri riski yüzde 30-40 oranında azaltılabilmektedir. Sonuç olarak meme kanserine yakalanmayı engelleyemezsiniz, fakat meme kanserine bağlı sakatlıkları ve ölümleri engelleyebilirsiniz" diye konuştu.

Meme kanserinde erken teşhis yöntemlerinin, hastanın taşıdığı risk faktörlerine göre değiştiğini de ifade eden Dr. İskender, "Bu risk faktörlerinin arasında ilk sırada yaş gelmektedir. Bu nedenle ilerleyen yaş gruplarında erken teşhis için alınması gereken önlemler, daha erken yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. 20 yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidir. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup olmadığına bakılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal bir hekime başvurulmalıdır. 40 yaşına gelen kadınların her ay kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak, yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri ve her yıl mamografi çektirmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Genetik faktörlerin meme kanserine yakalanmada oldukça etkili olduğunun da altını çizen Dr. İskender, "Ailesinde meme kanseri vakası görülen bir kadının meme kanserine yakalanma riski diğer kadınlardan 2 ila 5 kat daha fazladır. Bu kadınlar daha sık ve dikkatli izlenmelidir. Bu şekilde sorunları olan kadınlar, meme kanseri genetik danışmanlığının yapıldığı kliniklere başvurarak risklerini hesaplattırmalı, eğer aile geçiş riski yüksek bulunursa, mutlaka genetik testi yaptırmalıdır" dedi.

Meme kanserinin erkeklerde de görülebileceğine dikkat çeken Dr. İskender, bunun çok nadir görülen bir durum olduğunu, her 100 meme kanseri vakasından sadece birinin erkeklerde görüldüğünü söyledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 14:34:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?