2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sağlıklı insanlara aşı gerekmiyor

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Yeni, havaların soğumasıyla birlikte grip hastalığını önlemek için başvurulan grip aşısının sağlıklı insanlar için gereksiz olduğunu söyledi.

Grip aşısını, grip hastalığı risk grubunda yer alan hastaların kullanması gerektiğini dile getiren Dr. Yüksel Yeni, "Grip hastalığı için risk grupları vardır. Bunlar 65 yaş üstündekiler, tansiyon ve kalp damar rahatsızlıkları, diyaliz ve kronik böbrek rahatsızları, kan bozukluğu olan çocuklar ve sürekli aspirin kullanmakta olan hastalar olarak gösterilebilir. Bu hastaların grip aşısını yaptırması gerekmekte. Aşının yapılma zamanı da Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. 8 yaşın altında olan ve ilk defa aşı yapılacak çocukların ise 1'er ay arayla 2 doz aşılanması gerekir. Bu aşının yüzde 100 koruyucu özelliği yoktur. Ancak yüzde 70-90 arasında koruyuculuğu söz konusudur. Özelikle risk grubunda yer alanlar yüzde 100 korunmasa bile en azından hastalığın şiddeti büyük ölçüde önlenmiş olur. Sağlıklı erişkinlerin ise bu aşıyı yaptırmasına gerek yoktur. Ayrıca aşının birde yan etkisi vardır. Yan etkiler iğne yapılan yerin kızarması, ağrı ve vücutta genel olarak bir kırgınlık olarak gösterilebilir" dedi.

Dr. Yeni, risk grubu içerisinde yer alan hastaların raporlarıyla yeni yasa gereği ücretsiz olarak grip aşısı yaptırabileceklerini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 10:45:17
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 20:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?