1
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Solunum yolu enfeksiyonu

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Yeni, üst solunum yolu enfeksiyonlarının kuş gribine oranla çok daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Kuş gribinin fazla büyütülmemesi gerektiğini belirten Dr. Yeni, "Şu an bulunduğumuz mevsim nedeniyle üst solunum yolu ve gribal enfeksiyon hastalıkları çok daha tehlikeli gözükmekte ve artmakta. İnsanlar, en çok değişen hava şartları ve sudan etkileniyor. Ancak Trabzon ilinin suyunda bakteriyel anlamda sorun yok. Her şey yolunda. Okulların açılması, iç ortamlardaki kalabalığın artması, insanların birbirleriyle yakınlaşması hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Soğuk nedeniyle kapalı ortamlar havalandırılmıyor. Enfeksiyonlar, özellikle ofis ve sınıf türü yerleri çok seviyor. Üst solunum yolu hastalıklarının önüne geçmek için kapalı ortamlar sürekli havalandırılmalı, el temizliğine büyük önem verilmeli. Çünkü mikroplar en iyi el yoluyla bulaşır. Hijyene önem verilmeli. Hastalıkların bu kadar önemli olduğu yerde herkes kuş gribine takıldı kaldı. Bu hastalığın yayılması şu an için pek mümkün gözükmüyor. Enfeksiyon hastalıkları çok daha önemli. Kuş gribine verilen önemin daha fazlasının bu hastalıklara verilmesi gerekir" dedi.

Üst solunum yolu ve gribal enfeksiyonlar ile gribin farklı hastalıklar olduğunu dile getiren Dr. Yeni, "Üst solunum yolu ve gribal enfeksiyonların 100'e yakın mikrobu vardır. Grip hastalığının ise bir mikrobu vardır. Enfeksiyon hastalıklarının belirtisi burun akıntısı, hapşırık ve öksürük, gribin ise yüksek ateştir. İki hastalığı birbirinden iyi ayırt etmek lazım" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 15:21:16
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 22:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?