1
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Trabzon kanserin pençesinde!

Türkiye'de son 10 yılda kanser vakalarında belirgin bir artış yaşandığı belirtilirken, Trabzon'da her gün ortalama 4-5 kanser vakasına rastlandığı bildirildi. Trabzon Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yıldıray Bekar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de Türkiye genelinde olduğu gibi kanser vakalarında artış yaşandığını, bunda Çernobil faciasının etkili olabileceğinin düşünüldüğünü ancak bu konuda henüz kesinleşmiş bilimsel bir delilin ortaya konulamadığını söyledi.

Kanser hastalığının gelişmiş teknoloji yardımıyla günümüzde teşhis edilmesinin kolay olduğunu belirten Dr. Bekar, "Karadeniz Bölgesi ve Türkiye'de son 10 yılda her türlü kanser vakasında artış olduğunu görmekteyiz. Bunlar arasında akciğer kanserine daha sık rastlıyoruz. Bunun ana nedeni sigara kullanımı oranındaki yüksekliktir. Bunun yanında genetik faktörler, çevresel etkenler, radyasyona maruz kalma gibi nedenlerin de kansere yakalanma riskini artırdığını görmekteyiz" dedi.

Bazı meslek gruplarının kanser hastalığına yakalanmada risk taşıdığını da ifade eden Dr. Bekar, "Yaptıkları iş ve maruz kaldıkları maddeler açısından bazı meslek grupları kanser hastalığına yakalanmada daha yüksek risk taşıyorlar. Örneğin otomobil sektöründe fren balataları üzerine çalışan işçiler, asbest içeren materyallere maruz kaldıkları için kansere yakalanma riski taşıyorlar. Bu tür vakalarla da karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Bölgede en yaygın kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ve günde 4-5 akciğer kanseri vakasıyla karşılaştıklarını dile getiren Dr. Bekar, "Bu hastalığın teşhisi daha kolay. Tedavisini ise batı ülkeleri standartlarına göre yapıyoruz. Hastaların artık Ankara, İstanbul gibi şehirlere gitmelerine gerek yok. Numune Hastanesi'nde yılda 500 kadar akciğer hastasını ameliyat ediyoruz" dedi.

Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde kanser vakalarının artış gösterdiğini, bunun Çernobil faciasıyla bağlantılı olabileceğini belirten Opr. Dr. Bekar, Çernobil ile kanser vakalarında yaşanan artış arasında kesin bir bağ olduğunun ise bilimsel delillerle ortaya konulamadığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 16:23:47
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 16:26:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?