3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Ecevit'te umut kıpırtıları

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, 7-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye 15. Kömür Kongresi'ne katılmak amacıyla Zonguldak'a geldi. Partili konvoyu ile şehre giren Zeki Sezer, parti binasında basın mensupları ile buluşarak toplantı yaptı. Ecevit'in sağlık durumundaki son gelişmeler hakkında bilgi veren Zeki Sezer, AK Parti iktidarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağır bir dille eleştirdi. 

Devrek İlçesi girişinde partililer tarafından karşılanan DSP Genel Başkanı Sezer, bir süre partililerle sohbet ettikten sonra konvoy eşliğinde Zonguldak şehir merkezine girdi. DSP Zonguldak İl Teşkilat binasına giden Zeki Sezer burada İl Başkanı Cihan Yılmaz ile birlikte basın toplantısı yaptı. Türkiye'nin geleceği ile ilgili büyük endişe duyduklarını kaydeden Genel Başkan Zeki Sezer, AK Parti iktidarını ve Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. 

Sezer açıklamasında, "Hiçbir dönemde Türkiye'nin geleceği ile ilgili bu kadar büyük endişeye, kaygıya düşmemiştik . 80 yılı aşkın süredir laik demokratik, çağdaş Atatürk Cumhuriyeti'nin bireyleri olmakla övünürüz. Ama bugünkü iktidarın yönetiminde bugünkü iktidarda bulunan adı AK, simgesi ampul ama geçmişi ve geleceği karanlık bir partinin yönetiminde laik demokratik cumhuriyetimiz yara alıyor. Yine hiçbir zaman Türkiye bölücülük tehdidini bu kadar ağır hissetmemişti. Sıfır terör ile teslim ettiğimiz ülkeyi bugün yine terör bataklığına sürüklenmekten koruyamayan bir hükümet var. Bu terör üstelik bölücü terör. 80 yıllık Cumhuriyet'imizin kazanımlarından geriye götürülüyoruz. Atatürk'ün tabiri ile muasır medeniyetler seviyesine çıkmayı hedeflemiştik. Bugünkü iktidarla yüzyıllar öncesine götürülmeye çalışılıyoruz. Bunların ötesinde Türkiye'nin en önemli sorunu olan işsizlik, her geçen gün artıyor. Nüfusumuz 70 milyon ama 12 milyon işsizimiz var. 

Uluslararası çalışma örgütü tüm dünyada açıkladığını işsiz sayısı yaklaşık 150 milyon kişi. Bunun 12 milyonu Türkiye'de. Bu da tüm dünyadaki işsizlerin yaklaşık 10'da birinin Türkiye'de olduğunu gösteriyor. Ama Türkiye'nin nüfusu dünya nüfusunun ancak yüzde biri. İşsizlik oranının bu kadar büyük olması da kaygılarımızı çok büyük arttırıyor. İşsizlik çok, tarihinin en üst seviyesinde. Ama 3.5 yıldır, işsizlik artışı ile birlikte ülkenin borcuda artıyor. Dolar hareketlenmeden önceki 3.5 yılda 102 milyar dolar Türkiye'nin borcu arttı. Böyle bir çelişki dünyanın hiç bir ülkesinde görülmez. Hem işsizliği hem borcu aynı anda arttıran beceriksiz, bilgisiz sadece televizyon ekranlarında pembe tablo çizerek Türkiye'yi idare edebileceğini sanan bir hükümetimiz var. Ve ne yazık ki bu konulardan hiç bir bilgisi olmayan bir başbakana sahibiz. Üstelik bu başbakan 'laik, demokratik cumhuriyetle artık sorunum yok' demeye gelen anlamda 'değiştim' diyerek halkımızın oyunu almıştı. değişmediği görüldü. bu sorunu açmanın yolu değişmemeleri değiştirmektir" dedi. 

Türkiye'nin her yerinde vatandaş bu iktidardan kurtulmanın çaresini aradığını ifade eden Zeki Sezer, "Bunu görüyorum ve biliyorum. Türkiye'de en çok dolaşan siyasetçi, vatandaşlarla sıkça temas olanağı bulan bir kişiyim. Gördüğüm kadarıyla bu hükümetin varlığı vatandaşlarımızı büyük ölçüde rahatsız ediyor. Tarım kesimi çökertildi, tarımda büyük bir sıkıntı var. Çiftçilerimiz geçen yıl ürününü, 3.5 yıl önce sattığı fiyatın tam yarısı fiyatına satabildi. Ama geçen yılki rakamlarla çiftçinin maliyeti iki katına çıkmıştı. Mazot fiyatı iki katını geçmişti, gübre fiyatı aynı şekilde. Çiftçide batırılmış durumda.

 İşçi böyle çiftçi böyle emeklinin de 5'te dördü yani yüzde 80'i açlık sınırının altında. Yeni sosyal güvenlik yasası çıkarttılar, sosyal yıkım yasası. Emeklilerimiz hem sağlık yönünden hem ekonomik yönünden bundan sonra halkımız daha da perişan olacak. Memura enflasyonu yüzde 5 diye hesaplayarak, memura o aranda zam açıklamışlardı. Son günlerde hareketlenme ortada enflasyon şimdiden yüzde 8'i buldu. Bu belli ki çok daha ileriye gidecek. Bu memurlara ve emeklilere maaş arttırılması yapılması gerektiğinin göstergesidir. Hükümetin bunu mutlaka gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bizi çok eleştirdiler, ama bizim dönemimizde ürün fiyatı, masrafı bugüne oranla yarı fiyatına olsa da bugünkü rakamlardan iki katını buluyordu. 50 milyar dolar banka batağını kucağımıza bırakmış olmalarına ve onu temizlememize rağmen çalışanlarımıza enflasyon oranında zam verirdik, üstüne 2 puan refah payı verirdik. Bugün derhal memurumuza ve emeklimize onların hedef diye gösterdikleri uydurma enflasyon oranında değil, fiili enflasyon oranında zam yapmalıdırlar. Bunu yapmazlarsa gerçekten emeklimizi ve memurumuzu yaşayamayacakları bir olumsuzluğa itmiş olurlar" diyerek, hükümete çağrıda bulundu.

"UZLAŞI KÜLTÜRÜNÜN MUTLAKA YERLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"
Zammın yapılmayacağını bildiğini de ifade eden Sezer, "Uygulayamayacaklarını da biliyorum. çünkü halka vermiş oldukları sözleri değil, Başbakan olup iktidarı desteklensin diye batılılara verdiği sözleri tutmayı yeğliyorlar. Bu şekilde açıkçası, ulusal birliğimizi ve onurumuzu da zedeliyorlar. Türkiye'yi pazarlıyor, vatandaşı azarlıyor, batıya gidince kuzu bir başbakan. Türkiye hak etmiyor" diye konuştu. Sezer, sol partilere, işçinin ve emeğin başkenti olarak bilinen Zonguldak'tan açıkça uzlaşma çağrısında bulundu.

 Çağrısına cevap vermeyen siyasi partilerin de ülkeye zarar vereceğini ifade eden Zeki Sezer, "Son 3-4 aydır uzlaşı konusundaki mesajlarımı daha yoğun bir şekilde veriyorum. Bugün Türkiye'nin içine düşürüldüğü durumdan çıkarılabilmesi için uzlaşı kültürünün toplumsal kesimler arasında ve siyasal kesimler arasında mutlaka yerleştirilmesi gerekiyor. Onun için üzerimize düşeni yapacağımız açıktır. Geçmişte koalisyon dönemlerini hatırlarsanız, uzlaşının öncüsü olduk, bundan sonrada olacağız, Çünkü Türkiye'nin sorunları dünden çok daha ağır. Uzlaşıya ihtiyacımız var. bundan uzak kalanlar hem ülkeye zarar verir, hem de altında kalırlar"şeklinde konuştu. Basın mensuplarının soruları üzerine Zeki Sezer, Ecevit'in son sağlık durumu hakkında bilgi verirken, basına yansıyan resmini de etik bulmadığını söyledi. 

Yayınlanan resim ile GATA'nın da zor durumda kaldığını vurgulayan Sezer, "Ecevit, o çok ciddi ameliyattan sonra, doktorların verdiği bilgiye göre söylüyorum umduğumuzun ötesinde bir gelişme gösterdi. Daha kritik ve sıkıntılı süreç devam ediyor. Son günlerde küçük küçük kıpırtılar arttı bu kıpırtılar bize umut veriyor. Ben doktor değilim ama doktorların umut verdiğini görüyorum. Yayınlanan fotoğrafı açıkçası çok etik bulmadım. Ama onu yayınlayanlar da gazetecilik yaptığı için bir şey demeye hakkım yok. Ben olsaydım yayınlamazdım. Üstelik bu normal yollardan değil, gizli elde edilmiş bir fotoğraf. GATA gerçekten olağanüstü bir çaba gösteriyor. Çok güzel etkili bir tedavi süreci sürdürüyor. Olağanüstü gayret gösteriyorlar, üstüne titriyorlar. Bu olayla GATA da zorda kalmış oldu. Bu da üzücü" diyerek, açıklamasını tamamladı. 

DSP Genel Başkanı Sezer, daha sonra partililerle birlikte sohbet ederek sorularına cevap verdi.
.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2006 Salı 22:28:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?