2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Hayvanlar için kellik uyarısı

Zonguldak İl Tarım Müdür Yardımcısı ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cemalettin Çataklı, kış aylarında rutubetli ahır ortamında hayvanlarda bulaşıcı olan kellik hastalığının oluşabileceğini belirterek, hayvan sahiplerini uyardı.

Zonguldak İl Tarım Müdür Yardımcısı ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cemalettin Çataklı, yaptığı açıklamada, mercimek büyüklüğünde tüy döküntüleri olarak başlayan ve avuç ayası büyüklüğüne kadar ulaşabilen kellik hastalığı karşısında hayvan sahiplerinin dikkatli olmalarını istedi.

Halk dilinde kellik diye bilinen trichophytosis mantar hastalığının, genelde göz civarında, boyunda ve kuyruk sokumunda oluşan tüy dökülmeleri şeklinde ortaya çıktığını ve bulaşıcı olduğunu belirten Çataklı, "Genellikle göz civarında, boyunda ve kuyruk sokumunda mercimek büyüklüğünde başlayan tüy döküntüleri, zamanla avuç ayası büyüklüğüne kadar ulaşabildiği gibi, kısa sürede hayvanın tüm vücuduna yayılabilir. Hastalık diğer hayvanlara ve insanlara da kolaylıkla geçebilir. Yıllarca bu mantar ahırda canlılığını sürdürebilir" dedi.

İnsanlarda da bu hastalığın elde, kasıklarda ve kollarda gözlenebileceğini vurgulayan Cemalettin Çakatlı, hayvanlarda hastalıktan kurtulmanın en etkin yolunun 3 yıl koruyuculuk özelliği olan aşıların yapılması olduğunu kaydetti.

Kış aylarında ve ilkbahar başlarında, nemli ahır ortamlarında hastalığa karşı önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Çataklı, "İnsanların hayvanlara direkt temasta bulunmamalarına ve temas edilmesi halinde, temas eden bölgenin suyla yıkanması gerekmektedir. Hastalığın bulaştığı insanların ellerinde, kasıklarında ve kollarında semptomlar görülür. Bu semptomlar kızarıklıklara dönüşerek, deri kabarmaları ve dökülmeleri ile hastalık seyreder. Hastalık için karanlık ve rutubetli alanlar bulaşıcı özellik taşır. Hastalıkta ahırların güneş alması ve havalandırılması önemlidir. Hastalığın bulaşması için bu mantarın üremesine uygun olan PH değeri hafif alkali olan ortamlar gerekmektedir. Mantarlar, güneş ışınlarına oldukça duyarlı olduğundan mera mevsiminde hastalık oldukça azalır. Hastalıklı hayvanlar meraya çıkmaya başladıktan sonra zamanla iyileşirler. Kış aylarında ve ilkbahar başlarında, rutubetli ahır ortamları hastalığın üremesi ve bulaşması için uygun ortamlar olduğundan, ahırların güneş ışığı görmesi ve havalandırılması gerekmektedir" diye konuştu.

Bağışıklık sisteminin fazla gelişmemesi nedeniyle hastalığın buzağı ve genç sığırlarda daha yaygın görüldüğünü ifade eden Cemalettin Çataklı, mantarların gruplar halinde olabilecekleri gibi çeşitli bölgelere serpilmiş halde de olabileceğini de söyledi.

Çataklı ayrıca, ağrısız ve kaşıntısız olan kelliğin, uyuzla birarada bulunması halinde ise kaşıntılı bir şekilde seyredeceğini vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 10:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?