3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Tarlasındaki mozaikleri satacaktı

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Kadıoğlu Köyü'nde, tarlasında sera kurmak için kazı yaparken tarihi mozaikler bulan çiftçi N.O., bunları satmaya kalkışınca, alıcı gibi davranan jandarma ekibi tarafından gözaltına alındı.

Kadıoğlu Köyü'nde oturan N.O., sera kurmak için tarlasını kazarken, sert bir cisimle karşılaştı. Taş olduğunu sanan N.O. kazmaya devam etti. N.O.'nun kazdığı yerden Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen taban döşeme mozaikleri ortaya çıktı. Durumu yetkililere bildirmeyen N.O., kazı çalışmalarını kendi sürdürdü. 


Koruma altına alındı

Çaycuma İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, N.O.'nun tarihi eser bulduğu ihbarı üzerine harekete geçti. Alıcı gibi davranan jandarmalar, N.O. ile buluştu. N.O., bulduğu tarihi eseri sivil jandarmalara satmaya çalışırken suçüstü yakalandı.

Jandarma, 3 metrekare büyüklüğünde üzerinde insan figürlerinin bulunduğu mozaikleri koruma altına aldı. Saray ya da tapınak olabileceği düşünülen tarihi yerde, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ereğli Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapılacağı öğrenildi. Gözaltına alınan N.O., savcılıkça ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 10:07:50
Güncelleme :29 Ocak 2008 Salı 10:16:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gülden ışık IP: 78.175.226.xxx Tarih : 29.01.2008 12:36:21

''Zonguldak 1'' Adlı şiirimden bir alıntıyla yorum yapmak istedim.. Kozlu Kilimli Devrek sana bağlı göbekleri Filyos'ta antik şehrin yağmalanır geceleri Çatalağzı'nda termik küle küllerini ekler Kokaksu'da meydanın uçak kanadını bekler