2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Karabük ormanları havadan denetlendi

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koruma Şubesi ve Orman Zararlıları ile Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, Karabük ormanları havadan denetlendi. Gazetecilerin de katıldığı helikopter turu ile yapılan denetlemelerde, Karabük ormanlarının göknar böceklerinin tehdidi altında olduğu görüldü.

Orman Bakanlığı tarafından tabii afetlerle mücadele kapsamında 15 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında 47 günlüğüne saati 2 bin 723 dolara kiralanan helikopter ile Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Karabük, Yenice ve Safranbolu işletmelerine bağlı ormanlar havadan denetlendi.

Zonguldak'taki basın mensuplarının da bulunduğu denetlemeler, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koruma Şubesi Müdürü Turgut Gül ve Orman Zararlıları İle Mücadele Şubesi Müdürü Cemil Aksoy koordinesinde yapıldı.

Helikopterin pilotu Osman Gürsesli, yangın söndürme amaçlı tasarlanmış helikopterin, yaklaşık 15 işçi ve 2.5 ton su taşıma kapasiteli olduğunu ve yakın bir su kaynağından 2 dakika gibi kısa bir sürede suyu alıp yangın mahalline atabildiğini söyleyerek, tabii afetlerle mücadelede yeterli seviyede bir helikopter olduğunu kaydetti.

Havadan gözetlenen ormanlarda herhangi bir yangın olayına rastlanmadığını belirten Yangın Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, helikopterle yapılan uçuşun amacını şöyle anlattı:

"Orman yangınlarının havadan tespit ve müdahalesini göstermek ve ormanlarımızı gözetmektir. Erozyona uğramış, bozuk, ağaçlandırılmış ve som ormanlık olmak üzere 4 çeşit orman gördük. Burası yangına birinci derecede hassas bir mıntıkadır.

Karadeniz iklimi özelliği taşıyan fakat İç Anadolu'ya geçişin yaşandığı bölge olması nedeniyle, enteresan bir iklime sahiptir. Ormanlık alanda çok tehlike altında bulunuyor. Bu sene 22 orman yangını ile bölge müdürlüğümüzde en fazla orman yangını olan işletme Karabük işletmemizde çıkmıştır. Bu helikopteri ihtiyaç anında başka bölgelere sevk edebiliyoruz.

Yangına hassas olan bölgelerde yangına ilk müdahale esastır. Yangına 15 dakika gibi kısa bir sürede ulaşmak zorundayız. Bu vakit içerisinde müdahale edemezsek, yangın belirli bir sıcaklığa ulaşır, önüne geçilemez bir afet haline geçer.

Yapacağımız masraflar çok daha fazla büyür. Yetişmiş elemanlarımız, yangın işçilerimiz, müdahale ekiplerimiz ve uçuş ekiplerimiz kurulmuştur. 15-30 dakika arasında müdahalemizi gerçekleştirip başarılı olmaktayız. Tüm vatandaşlarımızdan istirhamımız var.

Bu ormanların korunması ucuza mal olmuyor. Bu paralarda önemli değil. Önemli olan yurdumuzun süsü ormanlarımızın korunmasıdır. Vatandaşlarımızdan daha dikkatli olmalarını, aile fertlerine nasıl davranıyorlarsa ormanlara o hissiyatla ormanlara davranmalarını arzu ediyoruz."

Turgut Gül, bu yıl Ocak ayı ve Eylül ayları arasında Zonguldak, Yenice, Ulus, Karabük, Ereğli, Devrek ve Bartın işletmelerinde çıkan toplam 53 yangında 57 bin 208 hektarlık orman alanının yandığını ifade etti.

Uçuşun diğer amacının ise orman zararlıları ile mücadele olduğunu kaydeden Cemil Aksoy, uçuş boyunca tüm bölgenin olduğu gibi gezilen işletmelere bağlı ormanlık alanlarında küçük göknar ve büyük göknar kabuk böceklerinin tahrip izlerini gördüklerini söyledi.

Uzun yıllardır bölgedeki ormanların bu zararlı böceklerin tehdidi altında olduğunu kaydeden Aksoy, "Geçen sene yıl sonuna kadar bölge müdürlüğümüzde 60 bin metreküp dikili alanda görülmüştür. Bu yıl ise bu zamana kadar 18 bin metreküplük bir tahribat gözlemledik.

Daha önceki yıllarda tahribat seyir oranı 150-300 bin metreküp arasında iken, bu yıl 18 bin metreküplere kadar düşürdük. Yıl sonuna kadar tahribatın 30 bin metreküp civarında olacağını tahmin ediyoruz. Biz acilen bu ağaçların tespitini yapacağız.

Üretime vererek keseceğiz. Bu zararlı böcekleri yerinde ilaçlama veya kaluklama yaparak imha edeceğiz. Başka ağaçlara bulaşmasını önleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Havada yapılan ve 40 dakika süren denetleme uçuşu esnasında Karabük, Yenice ve Safranbolu şehirleri de gazetecilere havadan gösterildi. Gazeteciler, ormanları ve yerleşim alanlarını havadan görüntüleme imkanı bularak, bol bol fotoğraf çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2005 Pazar 11:44:24
Güncelleme :11 Eylül 2005 Pazar 12:20:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?