2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kömür üretiminin artması gerek

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun, Türkiye'nin, kendi kaynakları dururken kömür ithalatına yıllık 1.5 milyar dolar ödediğini belirterek, "Bu nedenle kömür üretiminin mutlaka arttırılması gerekiyor" dedi.
GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, Zonguldak ve madencilik sorununa sadece bugünden bakmanın doğru olmayacağını ifade ederek, 1980 ve özellikle 1990 sonrasında dünyada uygulanan politikaların sadece Türkiye'yi değil Zonguldak'ı da olumsuz etkilediğini söyledi. Altun, "Zonguldak'ın sorunları tüm kurum, kuruluş ve örgütlerin biraraya gelmesiyle çözülebilir" diye konuştu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu (TTK) küçülterek, 170 yıldır madencinin yaptığı işi başkalarına ihale ederek Zonguldak'ın sorunlarının çözülemeyeceğini ifade eden Altun, "Zonguldak'ta sosyal barış bozulmuştur. Zonguldak'ta 45 bin kayıtlı işsiz var. Türkiye'nin yıllık 10 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Dün 50 dolardan sattığımız kömürü bugün 200 dolara satıyoruz. Yeraltındaki kömürü yerüstüne çıkarıp ekonomiye kazandırma zorunluluğumuz var. Yeraltındaki kömürle, yerüstündeki işsizi buluşturmadığımız sürece bunu gerçekleştirmemiz söz konusu bile değil. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışan memuruyla, işçisiyle, mühendisiyle herkesin morali bozuk. İşçi açıkları nedeniyle yeraltında üretim panolarındaki hazır kömürü dahi kazıp yerüstüne çıkaramıyoruz" dedi.

"İNSANLAR YARINLARINDAN KAYGILI"

İnsanların yarınından kaygılı olduğunu öne süren Çetin Altun, "Oysa bu bölgede 2 demir-çelik fabrikası kuruludur. Sadece bu iki fabrikanın yıllık taşkömürü ihtiyacı 2.5 milyon tondur. Her yıl 1.5 milyar dolarımız dışarıya gidiyor. Kömür üretmediğimiz sürece bu sorunu çözemeyeceğimiz açık. Zonguldak'ın sorunu TTK'dır, Türkiye'nin ihtiyacı taşkömürüdür. Bu sorunların çözümü, işçi açıklarının bir an önce giderilmesidir. TTK'nın kendi işini başkalarına ihale edip, sonra da maliyet hesabına bunları katmadan şu kadar kar sağladık demenin bir mantığı yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız geldi, dedi ki; 'TTK 5 milyon ton kömür üretecek, işçi alınacak, 5 milyon ton da özel sektör üretecek'. Zonguldak halkına da dedi ki, 'İşte işyerleri açıyoruz, size de iş vereceğiz'. Biz dedik ki, 'Madencilikte akşam para koyup sabah para kazanılamaz'. Örneğin, Kozlu'da ana galeri açma işi ihale edildi. 600 günde 3 bin 350 metre iş yapılması gerekirken 16 ayda bin 631 metre iş yapabildiler. Demiryolu taşımacılığı pahalı diyerek, kamyonla taşımaya başladılar. Şimdi demir yoluna yeniden yatırım yapıyorlar. Büyük sahaların ihalesini alan özel şirketlerde ciddi bir çalışma içinde görülmüyor" şeklinde konuştu.

"DEMİR-ÇELİKLERE DAHA FAZLA KÖMÜR VERMELİYİZ"

Zonguldak kömürünü özel kılanın, demir-çeliklere koklaşabilir kömür vermesi olduğunu ifade eden Altun, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali'ne 1.5 milyon tonluk kömür anlaşması yapıldığını belirterek, "Alacağı kömürün tonu 40 dolar. Oysa demir-çeliklere verilen kömürün tonu 100 doların üzerinde. Kurumun kazanç sağlayabilmesi için işçi açıklarının giderilmesi ve demir-çeliklerde ve diğer sanayi tesislerinde kullanılan değerli metalurjik kömür üretimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Sadece Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ürünü ile bir yere varamayız. Zonguldak halkı madenciliği biliyor, bu uğurda 5 bin şehit verdik. Bu işi bizden iyi ve bizden daha fedakarca yapacak kimse olmaz. Yine fedakarlık yapalım, ücret konusunda anlaşalım, işçi alalım, yeraltındaki cevheri yer üstüne çıkaralım" dedi.
İşçi açıklarının giderilmemesi halinde, çalışanların can güvenliğinin tehlikede olduğunu ileri süren Altun, yeraltında yapılması gereken birçok işin, işçi açıkları nedeniyle yapılamadığını belirtti. İşçi açıklarının ciddi boyuta ulaştığına dikkat çeken GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, bu konuyu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na da ilettiklerini söyledi.

Zonguldak'a verilen sözlerin tutulmasını isteyen Altun, "TTK, demir-çeliklerin ihtiyacı olan kaliteli kömür üretimine yönelmelidir. Biz üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Taşkömürü üretiminin ne olduğunu ve ne kadar büyük önem taşıdığını bilmeyen herkese anlatmak, hepimizin üzerine düşen bir görevdir. Bunu hep birlikte yapmalıyız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2005 Pazartesi 13:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?