5
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Teknoloji Geliştirme Bölgesi açıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni hizmete açtı. Bursa İzmir Karayolu üzerinde Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü içerisinde yer alan 471 dekarlık alanın teknoloji geliştirme bölgesi ilan edilmesinden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Uludağ İhracatçılar Birliği ve Uludağ Üniversitesi merkezin yönetimde yer aldı.

Törende Erdoğan'a Maliye Bakanı Kema Unakıtan, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da eşlik etti.

TOFAŞ'ın Ar-Ge çalışmalarını da taşıyacak merkezin açılında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, araştırma geliştirme faaliyetlerine 2010 yılında, Gayri Safi Milli Hasıl'anın (GSMH) yüzde 2 sini ayıracaklarını söyledi. Erdoğan, Avrupa Birliği perspektifine ve Lizbon Stratejisi hedeflerine uygun olarak da nihai hedeflerinin Ar-Ge payını GSMH'nın yüzde 3' üne çıkartmak olduğunu bildirdi.

Konuşmasına, "Böyle bir hizmet binasını açmaktan gurur duyuyorum" diyerek başlayan Erdoğan, "Türkiye'nin kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesinde, üniversitelerin, yerel yönetimler ve özel sektörle işbirliğiyle açacakları ufkun büyük katkısı olacağına inanıyorum. Bu bir koordinasyonda başarıdır, aydınlık yarınlarımıza, Türkiye'nin bütün katmanlarıyla yürümesidir. Bu sinerjinin geleceğin büyük Türkiye'sini inşa edecek en temel güç olacağı şüphesizdir. Türkiye'nin üretimde bugünün dünya şartlarını dikkat aldığını belirtmek isterim. Bu konuda üstümüze düşenin en fazlasını yapmak için gayret sarfediyoruz. Bu konuda istekli olan hükümet olarak sadece biz değiliz. Üniversitelerimiz, yerel yönetimler ve özel sektör Türkiye'nin bilgi ve teknoloji açıklarını kapatmak konusunda bizim kadar arzuludur gayretlidir. Bu duygu birliği, insanımızın yakaladığı kalkınma bilincinin, değişim hevesinin çok açık kaynağıdır. Türkiye'nin geleceği, milletimizin önü bu yüzden açıktır" dedi.

Dünyada üretim alanlarında öne çıkan en önemli kavramın rekabet olduğuna dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Üretimde verimliliğe ve yeniliğe önem vermek zorunluluk haline gelmiştir. Bütün üretim alanlarında bilgi ve teknoloji atılımını hayata geçirmek, çağın vizyonunu yakalamaktır. Göreve geldiğimiz ilk günden beri araştırma geliştirme faaliyetlerini, üniversiteyle sanayiinin işbirliği ortamlarını teşvik ediyoruz. Bu gayretler bugün güzel meyvelerini vermeye başladı. Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesinin de devreye girmesiyle teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı 20 yükseldi. Bu 20 taneden 9 tanesi açık, net ve verimli bir şekilde neticelerini ortaya koyuyor. Bunlardan 19'unun kuruluşu hükümetimiz döneminde gerçekleşti. Kararlılıkla geliştirdiğimiz teşvik imkanları, yatırımcıların hizmetine sunuldu. Bu bölgelerden Eskişehir ve Gebze Teknoloji Bölgeleri, organize sanayi bölgeleri içerisinde diğerleri üniversite içindedir. 8 teknoloji bölgesinde çalışmalar başladı 286 firma faaliyetlerini yürütüyor. Buralarda toplam 3 bin 710 çalışandan 2 bin 384'ü araştırmacı kadrosundadır. Bu atılım tamamlandığında teknoloji geliştirme bölgeleri yurdumuzun her köşesini sardığında Türkiye hızla teknoloji üreten ülke haline gelecek ve dünya pazarlarında rekabet üstünlüğünü sağlayacaktır" diye konuştu.

"GELECEK TÜRKİYE'NİNDİR"

Birkaç gün önce Ankara'da Bilim ve Yüksek Teknoloji toplantısına başkanlık ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"6 aylık aralıklarla bu toplantılara bizzat başkanlık ederek, kamu ve özel sektörü biraraya getiriyoruz. Sekreteryasını TÜBİTAK'ın yürüttüğü bu kurul kararlılıkla titiz bir şekilde çalışıyor. Bu toplantılarda teknoloji ve ilim alanında atacağımız adımlar karar altına alınıp, takibi yapılıyor. Bu kararlardan bir tanesi Ar-Ge harcamalarının 2010 yılında, YGSMH yüzde 2'sine ulaşmasıdır. Hükümetimiz bu konuda çok hassastır. 2010 da bunu yüzde 2'ye ulaştıracağız. Avrupa Birliği perspektifine ve Lizbon Stratejisi hedeflerine uygun olarak sonra bunu GSMH'nın yüzde 3'üne çıkartacağız. Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi için 2005 mali yılı bütçesine ayrı bir ödenek konuldu. Bu rakam 450 milyon YTL'dir. Ar-Ge ödeneğinin kullanımı TUBİTAK ile bakanlığımız işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bugüne kadar 143 trilyon lira efektif projelere tahsis edildi. Sanayie 32.5 trilyon, üniversitelere 34.5 trilyon, kamu kuruluşlarına da 11.5 trilyon proje bedeli tahsis edildi. Üniversitelerimizdeki projelerin sayısı 2003 de 850 iken bu yıl 4 bine yakın proje hazırlandı. TÜBİTAK'ın desteklediği proje 2003 de 330 iken bugün bini aştı. Bütün bunlar niçin. Bu ülkenin önüne koyduğu büyük hedefleri yakalaması içindir. Güçlü, müreffeh bir ülke olarak dünyanın zirvesinde yer alması içindir. Bu adımlarımız, ülkemizin geleceğini, aşkla, heyecanla ve mutlaka bilgiyle donanımla, fikriyle projeyle inşa etmeye yöneliktir. 'Gelecek Türkiye'nindir' diyerek bu adımın Bursa'ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen bütün kardeşlerimi kutluyorum."

Bursa Valisi Nihat Canpolat da 6 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan Bursa'nın yeni teknoloji geliştirme bölgesiyle bu rakamı daha da yükselteceğini söyledi. Vali Canpolat, "Bir bölümünün açılışını yapacağımız merkezde, yeni teknolojiyi kullanacak sanayicilerimize üniversitemiz yardımcı olacaktır. Ürünler geliştirilecek, kalitelerle sanayiimiz daha fazla ihracata çalışacaktır. Ürün kalitemiz ve maliyetimiz yeni teknolojilerle düşürülecektir. Orta ölçekli kuruluşlarımızın gelişmesini de sağlayacak teknoloji geliştirme merkezimize destek sağlayan Büyükşehir Belediyemize, Ticaret ve Sanayi Odamıza, ihracatçı birliğimize, hızlı bir şekilde kuruluşunu sağlayan Başbakanımızın şahsına ve Bakanlar Kurulu'na teşekkür ediyorum. Merkezde ilk yatırımı yapan Tofaş'ı da tebrik ediyorum" dedi.

"DUMAN DAĞLARININ ÇÖKMESİ OLGUNLUK ALAMETİDİR

Başbakan Erdoğan, daha sonra bilgisayar klavyesinde şifreyi girerek 471 dekarlık arazi üzerinde ilerleyecek merkezin teknolojik olarak açılışını gerçekleştirdi. Patlama bekleyen Erdoğan, sadece dumanlar çıkınca, "Duman dağlarının çökmesi olgunluk alametidir" diyerek espri yaptı. Daha sonra Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi'nin yönetim binası hizmete açıldı. TOFAŞ Platform Araştırma Geliştirme Tasarım ve Ticaret A.Ş.'nin yerini gezen Başbakan Erdoğan, ekibe başarılar diledi.

Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde otomotiv, tekstil, tıp, bilişim teknolojisi, yazılım, gıda, ziraat ve hayvancılık konularında Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışması yapılıp, teknoloji geliştirilecek. Bölgede yapılacak faaliyetler vergi muafiyeti açısından da büyük avantajlar sağlayacak. Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, Ar-Ge'ye dayalı faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için faaliyete geçilmesinden itibaren 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacaklar. Bakanlar Kurulu, bu süreyi 10 yıla kadar uzatabilecek. Ayrıca bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin ücretleri, bölgenin kuruluş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle her türlü vergiden müstesna tutulacak. Bu arada, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, bölgede görevli kişi veya kuruluşlara yaptıkları bağış ve yardımları karşılığında, ilgili yasalar uyarınca belli oranda vergi indirimine tabi tutulacak. Öte yandan araştırmacı firma, patentini aldığı bir ürünü 10 yıl vergiden muaf olarak üretebilecek.

Bölgenin yönetimi, yönetici şirket ve yüksek danışma kurulunca gerçekleştirilecek. Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. (ULUTEK) adıyla kurulacak şirketin yönetim kurulunda, Uludağ Üniversitesi'nden 4, BTSO'dan 3 olmak üzere toplam 7 kişi görev yapacak. Yönetici şirkete, Uludağ Üniversitesi yüzde 51, BTSO yüzde 30.8, Bursa Büyükşehir Belediyesi yüzde 15, İl Özel İdaresi yüzde 3, UİB yüzde 0.2 payla ortak olacak.

UTGB'de yer almak isteyen firmalar, yönetici şirkete başvurarak, burada nasıl bir hedefle yer almak istediğini bildirecek. Yüksek Danışma Kurulu'na bağlı görev yapan Bilim Heyeti, yönetici şirkete başvuran firmaların kapasite ve niteliklerini belirleyip, bölgede yer alıp almayacaklarına karar verecek. Bölgede yer alacak firma, kendi binasını yapabilecek, mevcut veya yapılacak binalarda, çok uygun şartlarda yer kiralayabilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2005 Cumartesi 15:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?