18
Haziran
2024
Salı
GÜNCEL

Köylüler mahkemeye başvuruyor

Bursa'nın İnegöl Belediyesi'nin, Yeniyörük, Kozluca ve Tokuş köyleri ile Yenişehir'e bağlı Akçapınar arasındaki 220 dönümlük araziye yeni çöplük kurmaya hazırlanması, söz konusu köylerin tepkisine sebep oldu.

İnegöl Belediye Meclisi'nin 2 Aralık 2005 tarihindeki toplantısında, çöplük yerinde kamulaştırma yapılmasını oybirliğiyle kabul etmesi üzerine, bahse konu köylüler mahkemeye başvuruyor. Çöplükle ilgili Belediye Başkanı Alinur Aktaş veya herhangi bir yetkilinin kendilerine danışmadan bu kararı aldıklarını belirten köylüler, "Bunlar bizim çocuklarımızın geleceği ile oynuyorlar" diye tepki gösterdi.

İnegöl Ertuğrul Gazi Kültür Derneği Başkanı Muharrem Kaymaz ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda, Yeni Yörük, Kozluca, Tokuş ve Akçapınar köylüleri adına basın açıklaması yapan Yeni Yörük Köy Meclisi Üyesi Mehmet Ateş, "İnegöl Belediyesi, bizim itirazlarımıza rağmen kamulaştırma kararı aldı.

Bu çöp toplama merkezi Yeni Yörük'e 900 metre uzaklıkta. Çöp toplama merkezinin bir bölümü imara açık alan. Buralara konut yapıldığında çöp merkezinin evlere yakınlığı 600 metreye inecektir ki, bu da kanunen uygun değildir. Çöplük merkezinin yerleşim alanlarına en az 1 kilometre uzaklıkta olması ve çöplüğün çevresinin 300 metre koruma bandı ile çevrilmesi gerekmektedir.

Bizler hayvancılıkla geçinen insanlarız. Bu karar hem hayvanlarımızın otlak yerlerini hem de tarım arazilerimizi daraltıp büyük zararlar verecek" dedi.

Ateş, kendilerine sorulmadan, danışılmadan böyle bir kararı alındığını, alınan bu kararla insan haklarının çiğnendiğini öne sürerek, "İnegöl Belediyesi bu yanlış karardan vazgeçmezse, Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açacağız. Türkiye demokrasi ülkesidir. Bizler kanunlar çerçevesinde hareket edeceğiz.

Çocuklarımızın geleceği ile oynamayın. Bu dört köyün ortasına konulmuş bir bombadır. Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Bizler bu çöplüğü istemiyoruz. Araştırıldığında daha uygun yerler mutlaka bulunacaktır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 16:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?