6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

220 kişi kansere yakalandı

Çanakkale'de, 2005 yılında 220 kişinin kanser hastalığına yakalandığı açıklandı.

Kanser Erken Tanı, Tarama ve Eğitim Merkezi sorumlu hekimi Dr. Hanifi Kaplan, "Merkezimiz, ilimizde kanser vakalarını tespit edip, bunların sebeplerine yönelik coğrafi çalışma yaparak, bu hastalıkların sevk ve idaresini yönetmeyi amaçlıyor. Ayrıca bunun yanında Sağlık Bakanlığı'nın 20 yıl içerisinde Türkiye genelinde kanser vakalarını yüzde 20 oranında azaltmayı hedeflemesine katkıda bulunmak istiyoruz.

Yapılan istatistiklerde, Türkiye'de ölüm oranlarının ikinci sırasında kalp ve damar hastalıklarının ardından kanser vakaları geliyor. Hedefimiz kanseri tedavi etmekten çok, bu hastalıktan korunarak bunu yok etmek. Bu doğrultuda İl Sağlık Müdürlüğü, Eğitim Şube Müdürlüğü, Kanser Erken Tanı, Tarama ve Eğitim Merkezi ile birlikte hizmet içi ve halk eğitimine ağırlık verdik. Özellikle kanser riski olanlara yönelik kanser kontrol programını ciddiyetle sürdürüyoruz" dedi.

"2005 YALINDA 220 KİŞİ KANSERE YAKALANDI"

Hanifi Kaplan, 2005 yılında Çanakkale'de 220 kişinin kansere yakalandığını tespit ettiklerini anlatarak, "Bu oran 2004 yılında 168'di. Aslında kanserli vakalarda artış olduğu gibi görünse de bu doğru değil. Bizler 2005 yılı içerisinde kanserli vakaları daha yakından takip edip bunları kayıt altına aldık.

Bu sebeple daha önceki yıllarda kayıt altına alınmayan hastalar bu şekilde kayıt altına girdiği için miktar yükselmiş gibi görünüyor. Bu da doğru değil. Çanakkale'de kanser vakalarının başında akciğer, meme ve bağırsak kanserleri ilk 3 sırada yer alıyor" diye konuştu.

Kaplan, kanserden korunmanın mümkün olduğunu, her şeyden önce kanserden ölümlerin başında gelen sigaranın bırakılması gerektiğini söyledi. 45 yaş üstü erkeklerin her yıl akciğer grafisi çektirmesi ve prostat tetkikiyle mide kalın bağırsak kontrolleri yaptırması gerektiğini bildiren Kaplan, 50 yaş üzerindeki bayanların ise her yıl momografi ile meme ultrasonu ve rahim kanserleri için smear tetkiki yaptırmalarını istedi. Kaplan, bu kontrol programının uygulanması halinde kanserden ölümlerin yüzde 70 oranında azalacağını savundu.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 12:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?