3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Dava 6 Mart'a ertelendi

Edirne Emniyet Müdürlüğü'nün Kapıkule Gümrük Kapısı'nda düzenlediği operasyonlar kapsamında, "örgüt kurmak" ve "irtikap" iddiasıyla haklarında dava açılan polis memurlarının yargılanmasına 6 Mart'ta devam edilecek.

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 19'u tutuklu, 27 polis ile 16 sanık avukatı katıldı. Saat 09.15 sıralarında başlayan duruşmada, mahkeme başkanı tüm sanıkların önce kimlik bilgilerini aldı, daha sonra iddianameyi okuyarak duruşmaya başladı.

Yaklaşık 15 saat süren duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu 16 sanığı dinledi. Tutuksuz yargılanan 8 sanığın da 6 Mart'ta dinlenmesine karar verilerek duruşma ertelendi.

Duruşmada savunma yapan Komiser C.S, kendisinin uzun zamandır Kapıkule'de görevli olduğunu hatırlatarak, "2 yıldır Kapıkule'de görev yapmak istemiyorum. Daha önceki şube müdürümüz beni sevmezdi. Ben polis memurluğundan gelen bir komiserim. Bu olay benim üzerime oynanan bir oyundur. Görüntülerde de görüldüğü gibi ben hiçbir şekilde rüşvet almadım ve alanın da yanında bulunmadım" diye konuştu. C.S.'nin savunmasının ardından, Mahkeme Başkanı, sanığa "Bir arkadaşını arayarak 'Sana 2 güzel gönderiyorum' demişsin. Bu 'güzel' kelimesi ne anlama geliyor?" diye sordu. Bunun üzerine sanık C.S, "Ben ticaret yapan kişilere öncelik veriyordum. Bunu da mülki idare amirinin verdiği izinle yapıyordum. Sahada gezerken gördüğüm 2 kişiyi arkadaşıma yönlendirmişimdir. Pasaportu temiz olanlara, sorunları olmayanlara 'güzel' diyorum. Ticaret yapanlara 'güzel' diyorum. 'Güzel' kelimesi, kesinlikle fuhuş amacıyla gelenler için kullandığım bir kelime değildir" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine sanığa, para dağıtırken kaydedilen görüntüler izletildi. Görüntüleri izleyen C.S, "Parayı dağıtan arkadaşlarımız Kapıkule'nin dışına çıkacaktı. Onlara siparişleri almaları için para verilmişti. Dağıtılan paralar, siparişleri alınamayan arkadaşların parasıdır. Paralarını geri aldılar" diye konuştu.

Daha sonra sanıklardan Ö.S'ye görüntüler izletildi. İzlenen görüntülerde, Ö.S. masada otururken sanıklardan R.Y'nin, Ö.S.'ye gelerek paraya benzer kağıtlar verdiği, Ö.S.'nin ise bunu gizlice cebine koyduğu görüldü. Mahkeme Başkanı'nın, aldığı kağıtların içeriğini sorması üzerine Ö.S, "Bunlar not kağıdıydı" yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı'nın "Sen not kağıtlarını gizlice mi cebine koyuyorsun?" sorusu üzerine Ö.S, not kağıtlarını daha sonra bakmak üzere cebine koyduğunu iddia etti. Diğer sanıklar da aldıklarının para değil ihbar kağıdı olduğunu öne sürerken, birbirlerine verdikleri paraların da yemek almak için verilen ya da borç alınan paralar olduğunu iddia etti.

Bu arada söz alan sanık avukatlarından Neslihan Özkan Türkay, C.S. ve Ö.S.'nin ifadeleri sırasında, Mahkeme Başkanı'nın, görüntülerdeki kağıtlara 'para' demesinin baskı unsuru oluşturduğunu iddia etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Biz mahkeme heyeti olarak onları para olarak görüyoruz. Siz savunmanızı karşı yönde yapacaksınız. Bunda bir baskı unsuru yoktur kanaatindeyim" diye konuştu.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 22 Aralık 2005 tarihinde, gümrük ve polis memurlarına yönelik bir operasyon düzenlenmiş, operasyonda 62'si gümrük, 28'i polis memuru olmak üzere toplam 90 kişi gözaltına alınmıştı. Polis memurlarından biri, takipsizlik kararıyla serbest bırakılmıştı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen zanlılardan 55 gümrük memuru ile 19 polis memuru tutuklanırken, 7 gümrük memuru ile 9 polis memuru tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

.
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 13:03:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?