3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Kapıkule sanıkları "suçsuzuz" diyorlar

Kapıkule Sınır Kapısı'nda, gümrük ve muhafaza memurları ile gümrüksüz satış mağazası sahibi ve çalışanlarına yönelik düzenlenen operasyon çerçevesinde, haklarında, “teşekkül halinde rüşvet ve irtikap suçuna iştirak, denetimle yükümlü olduğu halde irtikap suçunun işlenmesine kasten göz yummak” iddiasıyla gümrük müdürü, müdür yardımcıları, kısım amirleri ve memurların da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılanmasına devam edildi. Sanıklar suçlamaları reddetti.

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü İ.H.E, Edirne eski Gümrük ve Muhafaza Başmüdür yardımcıları M.S ve A.S, müdürlüğün çeşitli birimlerinde yönetici ve memur olarak görev yapan İ.G, R.O, N.A, B.E, A.R.S, Y.T, N.D, A.T, E.C, İ.D, F.B, A.Y, Y.K, D.Ç ve M.U ile avukatları katıldı. Eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdür yardımcısı R.B ise duruşmaya katılmadı.
Eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdür yardımcısı A.S, ifadesinde, yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini ve isnat edilen suç tarihinde gümrükte nöbet tutmadığını, kendisine bağlı 4 birimde çalışanların da suçlamalarla ilgili haklarında dava açılmadığını belirtti.

Sanık avukatı Mustafa Bulun da müvekkilinin suçsuz olduğunu ve giriş çıkışların yoğun olduğu tarihlerde de müvekkilinin nöbet tutmadığını savundu. Geçen celse duruşmaya katılmayan sanık aday muayene memuru D.Ç. de ifadesinde, aday memur olduğunu, işlem yapma yetkisi olmadığı için gözlem yaptığını, pasaport ve araçlara ilişkin işlemlerinin yapıldığı yerde bulunmadığı için menfaat temin edilip edilmediği konusunda bir bilgisinin olmadığını belirterek, suçlamaları kabul etmediğini kaydetti.

Sanık muhafaza memuru M.U. da geçici görevle geldiği Kapıkule Sınır Kapısı'nda, personel ve hudut kapısında birer gün görev yaptıktan sonra Pazarkule Sınır Kapısı'nda görevlendirildiğini belirterek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Mahkeme başkanı, sanık müdafilerine dosyaya giren belgelerle ilgili beyanda bulunmaları için süre verilmesi, dosyadaki eksiklerin giderilmesi ve sanıkların dinlenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. Eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürünün de aralarında bulunduğu, yönetici ve memur 19 sanık hakkında, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda gizli kamera görüntüleri ile dinlenen telefon konuşmaları sonucu, “irtikap ve irtikaba kasten göz yumma” suçlarından dava açılmıştı.

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan sanıklar için Türk Ceza Kanunu'nun 250. ve 251. maddeleri gereğince 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
A.A
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 15:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?