1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Edirne'de mülteci sıkıntısı

Edirne'de, son günlerde yakalanan mültecilerin sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Sınırda, jandarma ve sınır devriyeleri tarafından yakalanan mülteciler sınır dışı edilmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim ediliyor. Yakalanan mülteci sayısının fazla olması, barınma problemini de gündeme getiriyor.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu yaptığı açıklamada, "200 kişi barındırabileceğimiz yerde 700-800 kişi barındırıyoruz. Bırakın mültecilerin yatmasını ayakta duracak yerleri bile yok. Yakalanan mülteciler, Yeniimaret polis noktasında ve Trakya Üniversitesi'nden tahsis edilen yerlerde üst üste kalmak zorunda kalıyor.

Edirne Emniyet Müdürlüğü barındırılan mülteciler için gıda, sağlık ve sınır dışı işlemleri için 10 ayda 600 milyar lira harcama yaptı. Kış ayında Meriç nehrini yüzerek Yunanistan'a geçmek isteyen bazı mülteciler ise yakalanıp getirildikleri barınma evlerinde hastalanıyor. Emniyetin elinde sınır dışı edilmeyi bekleyen, Pakistan, Somali, Moritanya, Irak gibi 40 değişik ülkeden mülteci bulunuyor" dedi.

Edirne Valisi Miroğlu da mültecilerin barındırılması konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Bu mülteciler konusu uzun yıllardır Edirne'nin problemi. Bir karakolun altında barındırılıyordu, gerçekten gayri müsait şartlar altında kalıyorlardı. Rakam anormal şekilde arttı, şu an 700-800 mülteci bulunuyor elimizde. Ankara ile irtibat kurduk, Pakistanlılarla ilgili olarak uçak kiralamayı düşündük ama maliyeti çok fazla çıktı.

Bunların bir an önce sınır dışı edilmesi gerekiyor, bizim bu kadar mülteciyi barındıracak yerimiz yok. Ne jandarmanın ne polisin böyle bir yeri var. En fazla 100 bilemedin 200 mülteci barındırabiliriz. Kırklareli'ndeki kampla ilgili çalışmalar sürüyor. Daha önceden beri gündemdeydi, oraya onarım yapılacak, yılbaşına kadar onarım biterse biraz nefes alma şansımız olacak. Eğer orada olmazsa bu şekilde kalırsa, bu insanları asgari şartlarda barındırma şansımız yok" diye konuştu.

Mültecilerin yatacak yeri olmadığını ve ayakta günlerce durduklarını belirten Miroğlu, "Maalesef barındırdığımız ortam uygun değil. Bu insanlara yatacak yer temin edemiyoruz, ayakta duruyor, ayakta kaç gün duracak. Yani çok zor şartlar altında bulunuyorlar. Biz bütün imkanlarımızı zorluyoruz, Ankara'ya da sürekli bilgi veriyoruz. Bunların bir an önce gönderilmesi için ama bir taraftan da sürekli yakalanıyor.

Bunlar garip insanlar, dolandırıcıların eline düşen insanlar bunlar, bir kısmı İstanbul'da çalışıp para birikiyor ve tekrar geliyor. Bu fakirliğin getirmiş olduğu sebepler, fakir ülkelerdeki insanların zengin bölgelere akışın göstergesi bu. Burada aşağı yukarı 40-50 ülkeden mülteciler yakalanıyor. Bizim şanssızlığımız sınırın bizde olması nedeniyle hepsi sınıra akın ediyorlar ve yakalanıyorlar" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 04:08:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?