6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Trakya’ya Dev Sulama Projesi

Bir Haber Yazısıdır 
 
 
                                                              
Edirneliler’in çok uzun zamandır beklediği büyük sulama projesi hayata geçirilmek üzere.
Dev Trakya “DETRAP” Projesi'yle ilgili son adımlar atılıyor.
 
Bilindiği üzere, Edirne Milletvekili Ali Ayağ; seçim öncesi sohbetlerinde sürekli olarak, her yanı akarsularla çevrili Trakya’nın büyük bir sulama sıkıntısı çektiğini vurgulamış, en büyük hayalinin Trakya Çiftçisi’nin sıkıntılarına son verecek bir sulama projesini gerçekleştirmek olduğunu söylemişti. “DETRAP” için milletvekilimizi kutlarken, projenin sulamayla sınırlı kalmayıp bölgeye büyük bir ekonomik zenginlik taşıyacağını, yine onun ifadelerinin verdiği moralle yazmak zorunda hissettim kendimi.
 
Edirne, gerçekten de bölgede sulama sıkıntısı çeken illerin en başında yer almakta. Sulamanın başlamasıyla birlikte bu problemin en aza inmesi bekleniyor.
 
Meriç Çakmak Barajı İnşaatı’yla başlayacak bu dev yatırım hakkında yeterli bilgi toplayabilmek için araştırmadığımız yer kalmadı. Aldığımız bilgiler oldukça yüzeysel olduğundan okurlarımızın önüne derme çatma bilgilerle gelmeyi habercilik anlayışımıza yakıştıramadık. Sonunda kendimizi mütevazı dostumuz Ali Ayağ’ın kapısında bulduk.
İstediğimiz bilgileri büyük bir mutlulukla veren milletvekilinin ifadesine göre; projenin geldiği durum ve barajın özellikleri, başta Edirne olmak üzere tüm Trakya Halkı'nı da mutlu edecek nitelikte.
 
Önce hangi aşamada olduğunu söyleyelim. “Kesin Projesi Tamamlanan Projeler” kategorisinde yer aldığına göre, tüm etüt ve fizibilite detaylarını ortaya koyabilmek mümkün.
 
Bunları tek tek sıralamak gerekirse…
Adı, Meriç-Çakmak Projesi. DETRAP’ın temeli olan barajın adı da belli. Çakmak Barajı.
Projenin yeri; Edirne’nin Uzunköprü ve Meriç İlçeleri’nden Kırklareli’nin Pehlivanköy İlçesi’ne kadar uzanıyor. Amacını projede; “Uzunköprü, Meriç ve Pehlivanköy İlçeleri’ne ait Meriç ve Ergene Vadisi ile yamaç arazilerinin sulanması” olarak tarif etmişler. Projenin su kaynakları Çakmak Deresi’yle birlikte Meriç Nehri…Toprak kaynağı olarak kullanılacak alan; 622 ha’sı sulamaya elverişli olmak üzere 48,862 ha’lık büyük bir bölgeyi kapsıyor.
52,200 ha’lık bir alanı sulayacak olan projenin 2004 yılı birim fiyatları ile yatırım bedeli 65 Trilyon Tl.

Milletvekili Ali Ayağ'ın ifadesine göre, yapılması gereken tesisler projede tek tek sayılmış. Bunlar;  baraj, sulama şebekesi, su alma galerisi, depolama, sulama pompaj tesisleri. Temelden yüksekliği 58,50 metre olacak barajın “Zonlu Toprak Dolgu” türünde yapılması kesinleşmiş. Ortalama su saklama yüksekliği 74,35 metre olacak. Yıllık su toplama kapasitesi de sevindirici. Biriktirilecek su; toplama  havzası, baraj ve Meriç Nehri’nden çekilecek sulardan oluşuyor. Buna bir de yağışları eklersek rakam bir hayli yükselecek. Toplam depolama hacmi 176,26 hm3 olduğuna göre yıllık kapasite çiftçinin sıkıntılarına dur diyecek dev bir sayı. Projeye taktığımız ad gibi... "DETRAP”. Dev Trakya Projesi.

Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 21:24:56
Güncelleme :2 Şubat 2007 Cuma 16:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?