7
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

İl Genel Meclisi toplanamadı

Kırklareli İl Genel Meclisi, önceki gün 11.00’da Vilayet Binası’ndaki Atatürk Toplantı Salonu’nda bir araya gelecekti. Ancak Eylül ayı son birleşiminde yaşanan olaylar ve bu olayların ardından grup başkanlarının basın aracılığıyla gerçekleştirdiği tartışma sonucunda meclis toplanamadı. 

Eylül ayı son toplantısında sundukları önergenin meclise sunulmadan oturumun kapatıldığını, bunun da kanunsuzluk olduğunu savunan CHP Grubu, dünkü toplantı saatinde İl Özel İdaresi’ndeki İl Genel Meclis Salonu’ndaydı. Meclisteki çoğunluğu elinde bulunduran CHP Grubu, Atatürk Salonu’na gitmeyerek toplantının yapılamayacağını söylerken, AKP Grubu toplantı saatinde Atatürk Salonu’ndaydı.
İki grubun iki ayrı yerde olması nedeniyle toplantının başlaması için gerekli olan çoğunluk sağlanamadı ve oturumu açan İl Genel Meclis Başkanı Suat Toktar, yaptırdığı yoklamanın ardından toplantı yeter sayısının bulunmadığını bildirdi. Toktar, bunun ardından İl Özel İdaresi kanununda yer alan bir maddeyi okutarak, toplantı yeter sayısının bulunmadığı durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiğini AKP Grup üyelerinin bilgisine sundu.
 
İl Özel İdaresi Kanunu’nda yer alan toplantı ve karar yeter sayısı ile ilgili “Meclis, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar alır. Ancak karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Birleşime ilişkin karar tutanakları bir sonraki birleşimden önce üyelere dağıtılır. Meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması veya görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığının anlaşılması durumunda, meclis başkanı gün ve saatini tayin ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Bu toplantının günü ve saati üyelere bildirilir ve gündemin duyurulmasındaki usullerle ilan edilir.
 
Gelecek toplantı üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye ile yapılabilir. Bu toplantıda da yeter sayı bulunamaz ise meclis tatil edilir ve o ay içinde başka bir toplantı çağrısı yapılmaz” şeklindeki madde okunduktan sonra Toktar, meclis toplantısını bugün 11.00’a erteledi. Aynı saatlerde İl Özel İdaresi İl Genel Meclis Salonu’ndaki CHP Grubu da “Hukuka saygı istiyoruz” düşüncesiyle toplantıda katılmadıklarını dile getirdiler. “Meclis başkanlığına sunulan bir önergenin okutulmamış olması kanuna karşı çıkmaktır” diyen CHP Grup Başkanı İbrahim Tezan, bu hareketlerinin nedenini “Müesseseler kanunlarla yönetilir.
 
Eylül ayı son toplantısında hukuk çiğnendiği için bunlar yaşanıyor. Başkan, bir yerel gazetedeki açıklamasında ‘Gelen gelir, gelmeyen gelmez. Biz gelenlerle toplantı yaparız’ demişti. Herkes kendi istediği gibi toplantı yapamaz. Biz 14 kişilik salt çoğunluğu oluşturuyoruz. Hiçbir şekilde görevimizi yavaşlatmak gibi bir amacımız yok. Yarın (bugün) toplantıda olacağız. Eylül ayının son toplantısında sunduğumuz önerge yarın oylanacak. Demokrasi parmakla hesaplanır. Bu oylamanın ardından ne olacağını göreceğiz” dedi.
 
Mustafa Altıntaşı ise; “Sorun, yer sorunu değil. Sorun hukukun çiğnenmiş olması. Yarınki toplantıda başkanın basına vermiş olduğu demeci de tartışacağız” ifadelerini kullandı.
 
Türkay Topal da; “Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi değil. Burası, Kırklareli. TBMM’de çoğunluk AKP’de olabilir. Ancak Kırklareli’de çoğunluk CHP. AKP’nin istekleri değil, bizim isteklerimiz olacak” diye konuştu.
 
Atatürk Toplantı Salonu’nda 10 İl Genel Meclis üyesinin bulunması ve salt çoğunluğun sağlanaması nedeniyle gerçekleştirilemeyen birleşim, dün 11.00’da yapıldı. Oldukça hareketli dakikalara sahne olması beklenen toplantının ardından alınacak kararların ne yönde olacağı merak ediliyor. Öte yandan bugünkü birleşim, toplantı yerinin değişip değişmemesi konusunda da belirleyici olacağı tahmin ediliyor.
Gazetetrakya.com
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 18:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?