21
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Su bitiyor!

Trakya Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Trakya’da su rezervinin 3.4 milyar metreküp olduğunu belirterek, “Trakya’da 10 yıl sonra değil içme suyu, kullanmaya su bulamayacağız” dedi.

Çayır ve meraların korunması yönünde yerel yönetimlere önemli iş düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Orta, Çorlu’ya bağlı Şahbaz, Önerler ve Yakuplu köylerinin meralarının, yerleşim yeri olarak kullanıldığını, bunun önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

KALİTELİ SU

Trakya’da su rezervinin 3.4 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orta, “Türkiye’de kullanılan su miktarı yılda 400 metreküpken, Trakya’da bu oran 150 metreküptür.

Su kaynakları açısından bakıldığında, Trakya Ergene ve Marmara havzasından oluşmaktadır. Ergene havzası yeraltı su kaynakları açısından bakıldığında, Türkiye’nin en zengin ve kaliteli su yataklarına sahiptir.

Ergene havzasından 80-120 metreden çıkan su, bugün 350-400 metreden çıkarılmaktadır. Bu bize yeraltında 200 metre su rezervinin kaldığını göstermektedir. İyimser bir tabloyla baktığımızda Trakya’da 10 yıl sonra, değil içme suyu kullanmaya su bulamayacağız.” dedi.

NÜFUS ARTIŞI

Trakya’ya yılda 400 bin kişinin göç ettiğini ve nüfus artışının tehlikeli bir boyuta ulaştığını belirten Prof. Dr. Orta, “Tarım toprakları ve su yönetimi konusunda halk eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir.

Nehirlerin kirlenmesi önlenmeli ve atık sularınyeniden kullanımıyla ilgili atılımlar yapılmalıdır. Yeraltı sularının kullanımına dikkat edilmeli ve şehirlerimizde su tasarruf önlemleri alınmalıdır.” diye konuştu.

Mehmet Aycan - Kenthaber / Çorlu
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 13:57:51
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 10:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
osman dere IP: 78.183.26.xxx Tarih : 10.05.2010 13:45:43

su kaynaklarının tüketilmesi göç ile alakalı değildir!  yanlış  olan ise tarım alanlarının yanlış bir şekilde imara açılmasıdır. konuya birde benim açımdan bakalım, imar planlarındaki yanlışlıklar tarım ve su alanlarını hızla tüketiyor. mesela yeni yerleşim alanı açılıyor. kat izinleri çok düşük artık binalar sağlam yapılıyor 3 kat imar izni yerine neden 12 veya 15 kat izin verilmiyor böylece tarım alanlarımızı daha az zedelemiş oluruz yeraltı kaynaklarımız daha düzenli olur. fabrikalar aynı düzende çok katlı fabrikalar yapılmalı arıtma sistemleride daha düzenli olur. böylece yeraltı kaynaklarınızın bir kısmını güvence altına alabiliriz