25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Halep oradaysa, arşın da burada

Başbakan Erdoğan, “Hamdolsun kriz teğet geçiyor” dedi ya… Aslında galiba “delip geçiyor” demek istedi de dili sürçtü ondan öyle söyledi.
Nereden mi çıkarıyorum? Başbakan’ın geçtiğimiz günlerde AKP’nin Sincan mitinginde söylediği “Halep oradaysa, arşın da burada” sözünden yola çıkarak, birkaç örnek vereyim.

İşsizlik rakamları hiç bu kadar vahim durumda olmamıştı. Bunu yeniden yazmaya gerek yok önceki yazılarımda geniş şekilde değinmiştim. Ancak bu gerçeği kabul etmeyen ve bugün de yıllarca konuşulacak “İşi bilmeyenler batıyor” diyen Başbakan, kantarın topuzunu sizce de fazla kaçırmadı mı?

“Yok canım, koca Başbakan bu kadar hem kör, hem sağır hem de vurdumduymaz olamaz” diyenlere ben de diyorum ki, sayın okurlar Başbakan, AKP'nin Bolu'da düzenlediği yerel seçim mitinginde yaptığı konuşmada aynen şunu dedi:
“Kalkıp efendim 'şu kadar tekstil fabrikası kapanmış, şu olmuş bu olmuş' diyorlar. Abarttıkları gibi bir şey yok ortada. Yani işini bilmeyen başarısız varsa, olabilir; kapatmış da olabilir. Benim 'teğet geçiyor' ifademden rahatsız oluyorlar. Aynı şeyi söylüyorum: Evet, teğet geçecek. En az zararla bunu biz atlatacağız.”

Tövbe, tövbe…
Sayın okurlar… Bugün başka haberler de düştü…

Örnek mi istiyorsunuz? Hemen vereyim…

1970’li yılların başında 5 çiftçi ailesiyle başlatılan bir projeydi. 2000’li yılların başında gelindiğinde 12 ilde birden faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyü gıda üretim şirketi oldu. Bu büyüme bir tesadüf müydü? Asla!.. Binlerce aileye ekmek kapısı olan bu devin büyümesi tesadüflerle açıklanamaz. Çünkü dürüst, namuslu ve çalışkan yöneticilerin elindeydi… Köy-Tür’den söz ediyorum…

Sene 2009… Binlerce kişiye ekmek kapısı olan, binlerce ailenin ocağının tütmesini, çocukların eğitim almasını sağlayan bu devin son kalesi de bugün düştü. Ajanslara düşen haber şöyleydi:
“Köy-Tür tesislerinin sonuncusu İzmir´in Torbalı ilçesindeki Köy-Tür Ege Entegre Tavukçuluk A.Ş.´de 7 aydır üretim yapılmıyor. Önce kuş gribinden olumsuz etkilenen, son yıkıcı darbeyi ekonomik krizin etkisiyle alan İzmir´deki tesislerde üretime son verildiği belirtildi.”

Sayın okurlar bugün Başbakan ne demişti? Aynen yazıyorum; “Evet, teğet geçecek. En az zararla bunu biz atlatacağız.”

Koskoca Köy-Tür kriz “teğet” geçtiği için tamamen battı öyle değil mi? Bence “delip” geçtiği için battı da “her neyse” diyelim. Çare yok çünkü …

20 Mart’ta da benzer bir haber daha ajanslarda vardı. Bu fabrika de fazlaca tanıdık… 2005 yılında oldukça görkemli bir şeklide Başbakan tarafından açılan Akay Şirketler Grubu’na ait Mintay Tekstil A.Ş. Ravalli Gömlek Fabrikası, ekonomik kriz nedeniyle 4 aydır çalıştırdığı yaklaşık 900 kişiye maaşlarını veremedi ve kapısına kilit vurdu. Demek ki Başbakan’ın dediğine göre, AKAY GRUP'un, başında olan Mehmet Akay, kardeşleri; Mustafa, Abdullah ve Hüseyin Akay iş bilmiyor. Fabrika o nedenle kapandı.

Biz gazeteciler de muhalefet de ne söylese boş… Nasıl olsa Başbakan bir zamanlar Araf Suresi 179. ayetten sık alıntı yapıyor ve “Gerek yok. Bazı insanlar vardır, kulakları vardır duymazlar, gözleri vardır görmezler, dilleri vardır gerçekleri konuşamazlar. Gerek yok” diyordu.

Şimdi ben de diyorum ki, bütün bu acı gerçekler Başbakan’ın aklını başına getirmeye yetmiyor. “Başbakan’ın, kulakları vardır duymazlar, gözleri vardır görmezler, dilleri vardır gerçekleri konuşamazlar” gerek yok Başbakan’a anlatmaya.

Fakat, bugün yine hani o sözlerine çok güvendiği yabancı ülkeler var ya, özellikle Amerika, işte orada yayımlanan Wall Street Journal gazetesi, “ABD’nin bölgede daha da uzlaşıcı bir ton benimserken Türkiye’nin aracı rolü çok önemli hale geliyor. Ancak resesyonun, Başbakan Erdoğan’ın, halen yurt içinde ve Ortadoğu’da yüksek olan saygınlığına zarar vermesi riski bulunuyor” yorumunu yaptı.

Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 23:02:37
Güncelleme :24 Mart 2009 Salı 09:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
izzet Kütükoğlu IP: 78.166.71.xxx Tarih : 24.03.2009 21:30:47

 Sayın Ayşe Akyürek, siyasetçi böyle bir şey işte. dumak istediğini duyar, görmek istediğini görür, işine geldiği gibi konuşur. Demirel elinde bir kağıdı sallayarak kürsüden halka sesleniyormuş. İşte anket, işte anket Oyumuz %40 ı aştı diyormuş.  Anketi yapan kuruluşun sahibi olan Bülent Tanla telefon açmış, Demirel'e  efendim yanlış okuyorsunuz .ankette oyunuz %27 dir diyecek olmuş.Demirel- Bülent Tanla'ya sen işini yaptın, bende işimi yapıyorum. herkes işini yapsın demiş. Siyasetçinin işi böyle; ortalık toz duman olsa bile, heryeri güllük gülistanlık anlatabilmek...Kim çok oy topluyorsa iyi siyasetçi odur. saygılarımla