23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Yerel Gündem 21' ve Eminönü İlçesi

1992 Rio Yeryüzü Zirvesi’nde, “Sürdürülebilir Kalkınma” kavramı, insanlığın 21. yüzyıldaki ortak hedefi olarak benimsenmiş ve bu bağlamda 40 Bölüm’ü kapsayan “GÜNDEM 21” başlıklı eylem planı, zirveye katılan BM üyesi ülkeler tarafından kabul edilmiştir.
 
Kabul edilen plan, “Küresel Ortaklık” bağlamında; yaşam standartları’nın geliştirilmesini, eko-sistem’lerin korunmasını, ulusal ve uluslararası eşitsizlik’lerle savaşılmasını, yoksulluk, açlık ve cehalete karşı sürekli ve bilinçli mücadeleyi öngörmektedir.
 
Gündem 21 eylem planının 28. Bölümü, Yerel Yönetim’lerle ilgilidir. YEREL GÜNDEM 21 ise, yerel düzeyde, Gündem 21’in hedeflerine ulaşmasını öngören katılımcı ve çok aktörlü bir süreç organizasyonudur. Başka bir deyimle, yeni bir Yerel Yönetişim anlayışını öngörmektedir. Katılımcı Demokrasi kavramının, Yerel Demokrasi ayağını oluşturmaktadır.
Yerel Gündem 21 sürecinde Kamu-Yerel Yönetim-STK arasında oluşturulacak çok aktörlü ortaklık modeli, Katılımcı  Demokrasi’nin tabandan tavana hayata geçirilmesini öngörmektedir.
 
Katılımcı Demokrasi’nin temel ilkelerinden biri sayılan yerindenlik ilkesi; mahalleler’den başlayarak, tüm toplumsal birimlerin, sorumluluk üstlenen ortaklar anlayışıyla; sorunlara ilgi duyan, çözüm önerileri getiren, öncelik sıraları  belirlenmiş, kaynakları araştırılmış tüm açılımları örgütleyen, inisyatif alan bir konuma ulaşmalarını hedeflemektedir.
 
AB ülkeleri Yerel Gündem 21 uygulamalarında derinlik ve deneyim kazanmış bir konumdadırlar. AB’den Müzakere Tarihi almış ülkemizde de Yerel Gündem 21 uygulamaları farklı modeller bağlamında değişik kentlerimizde hayata geçirilmektedir.
 
Tarihi Yarımada’nın Doğu Yakası Eminönü, İstanbul’da yapılması gereken Kentsel Dönüşüm’ün HIZLANDIRILMIŞ versiyonunun, hemen uygulamaya geçirilmesi gereken en önemli ilçesi konumundadır.
 
İstanbul’un yegane “göç veren” ilçesi durumundaki Eminönü; yaşayan insan sayısı açısından gece-gündüz farkının en çarpıcı şekilde gözlendiği, yapıların yüzde 40’nın metruk olduğu, tarihi ve turistik konumunun zenginliğiyle bağdaşmayan yoksulluk yumağı görünümündedir. Yerleşik yaşayan 50.000 kişinin yüzde 70’i açlık sınırında yaşam savaşı vermektedir. Üç İmparatorluğa kucak açmış  bir Merkez’in süreç içinde geldiği nokta hazindir.
 
Nitelikli  İkamet-Turizm-Ticaret ve Eğitim eksenlerini içeren yeniden yapılandırma için, ÖZEL BİR MASTER PLAN bağlamında, Yerel Gündem 21 süreçleriyle, 2005-2015 yıllarını büyük bir toplumsal, ekonomik ve kültürel savaşım içinde geçirerek, süre sonunda  bambaşka bir Eminönü’nün yaratılması kamusal bir görevdir.
 
İstanbul’un tarihi, turistik, ticari ve idari candamarı olan Eminönü İlçesi’nde Yerel Yönetimi temsil eden Eminönü Belediyesi’nin inisyatif alarak yeni bir “Yerel Yönetişim”  tarzını, Merkezi İdare, Akademik Kurumlar, Meslek Örgütleri, Odalar  ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın katılım ve katkılarıyla oluşturulacak Çok Aktörlü Yönetim Modeli aracılığıyla uygulamaya geçirmesini ve Yerel Gündem 21 ilkelerinin, en küçük toplumsal birim olan Mahalle’lerden başlayarak içselleştirilmesine öncülük etmesini bekliyoruz.
 
Girmeyi hedeflediğimiz AB ülkelerinde siyaset ve hizmet Katılımcı Demokrasi normlarında yapılmaktadır.
 
Kentsel Dönüşümünü başarmış bir Eminönü ile İstanbul ve Türkiye bambaşka bir Uluslararası  saygınlık ve imaja kavuşacaktır
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 18:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?