4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

2005 tarım istatistikleri açıklandı

2005 yılı ekim alanları, hektara verim miktarları ve toplam üretim alanlarının tespiti için yapılan çalışmaların sonuçlandırıldığını ifade eden Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin tarla bitkileri alanında ekim yapılan alan bakımından buğday, yulaf, tritikale, dane mısır, silajlık mısır, kuru fasulye, korunga, fiğ ve yonca ekim alanlarında artış gözlenirken; arpa, çavdar, nohut, şekerpancarı ve patates ekim alanlarında düşüş olduğunun gözlendiğini söyledi.

Şahin Şöyle konuştu: “Bu ürünlere hektara verim açısından bakıldığında buğday, arpa, çavdar, yulaf, dane mısır, nohut, kuru fasulye, korunga, fiğ, şekerpancarı, patateste artış meydana gelirken tritikale, silajlık mısır ve yonca veriminde düşüş gözlenmiştir. İl genelinde toplam üretim açısından bakıldığında ise buğday, arpa, yulaf, tritikale, dane mısır, silajlık mısır, kuru fasulye, korunga, fiğ, şekerpancarı ve yoncanın toplam üretimlerinde artış gözlenirken; çavdar ve patatesin toplam üretiminde düşüş gözlenmiştir. Sebzecilik alanında ise il genelinde ekiliş alanı bakımından; karpuz, kavun, pırasa, marul, maydanozun ekiliş alanlarında artış yaşanırken; lahana, biber, domates, taze fasulye, barbunya fasulye, havuç, hıyar, sakız kabağı, bal kabağı, kuru ve taze soğan, ıspanak, bamya, patlıcan ve sarımsak ekim alanlarında düşüş olduğu belirlenmiştir.

Sebzeciliğe hektara verim açısından bakıldığında ise biber, barbunya fasulye, sakız kabağı, bal kabağı, kavun, kuru soğan ve patlıcan veriminde artış meydana gelirken; lahana, domates, taze fasulye, havuç, hıyar, karpuz, taze soğan, marul ve bamya veriminde düşüş yaşanmıştır. Toplam üretim açısından bakıldığında ise lahana, barbunya fasulye, bal kabağı, karpuz kavun, pırasa ve marul üretiminde artış olurken; biber, domates, taze fasulye, havuç, hıyar, sakızkabağı, soğan, patlıcan ve bamya üretiminde düşüş yaşanmıştır. Meyvecilik sektöründe ise; kapladığı alan göz önüne alındığında elma, kayısı, kiraz ve çilek alanlarında artış, armut, zerdali, şeftali, vişne, badem ve üzüm alanlarında düşüş yaşandı. Ayva, iğde, erik, ceviz ve dutta ise değişiklik yaşanmadı. Meyve veren ağaç sayısı bakımından; elma, iğde, erik, kayısı, kiraz, şeftali,vişnede artış meydana geldi. Toplam meyve üretimi bakımından ise ayva, elma, erik, kayısı, kiraz, ceviz, çilekte artış olurken diğer meyvelerin toplam üretiminde düşüş gözlendi.”

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 09:03:09
Güncelleme :7 Aralık 2005 Çarşamba 14:59:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?