4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

DSİ'den trilyonluk proje

Sulu tarımda uğranılan su kayıplarını en aza indirmeye çalışan Devlet Su İşleri (DSİ) 82. Şube Müdürlüğü, Erzincan Pancar Ekicileri Birliği Kooperatifi işbirliğiyle 1997 yılında başlattığı borulu şebeke sulama sistemi çalışmalarını tamamladı.

DSİ 82. Şube Müdürü Abdurahman Durmuş, Erzincan genelinde ekili alanların Çardaklı Barajı'ndan yapılan yer altı sulamasından gerekli randımanın alınabilmesi amacıyla Erzincan Pancar Ekicileri Birliği Kooperatifi'yle işbirliğine gidilerek başlatılan ve yaklaşık 50 milyon YTL'ye mal edilen borulu yağmurlama sulama çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Müdür Durmuş, "Dünyada uygulanan son sistem teknoloji ile yapılmaya başlanan borulu şebeke sistemi Erzincan'da Bahçeliköy ve Kavakyolu beldeleri ile civarındaki 12 köyde tarım arazilerinde uygulanacak. Bu sezon denemesi yapılan sulama şebekesi 2006 tarım sezonunda faaliyete geçecek. Borulu yağmurlama sulama sistemi ile su tasarrufu sağlanacağından Çardaklı Barajı yüzde 50 daha fazla bir alan sulanacaktır. Su, bu sistemle direkt olarak kök bölgelerine verildiğinden salma sulamadaki toprak kaybının olmayacağı gibi yağmurlama sulamayla sulama işçiliği de azalacağından su kaybı da önlenecektir. Şeker pancarı, patates ve havuç gibi yumru köklü bitkilerde 1-2 ton arası fazla ürün alınabilecektir. Tesisin kurulmasıyla arazi ıslahı ve sulamada çiftçiye eğitim verilmediğinden Türkiye'nin en verimli tarım alanlarını barındıran Erzincan'da boş bir şekilde bekleyen binlerce dönüm arazi de tarıma kazandırılacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 13:31:20
Güncelleme :6 Ekim 2005 Perşembe 17:24:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?