4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Dumlu: Yanlış politikalara artık son verilsin

Erzincan Pancar Ekicileri Kooperatifi başkanı Bülent Dumlu, yanlış politikalar nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini açıkladı.

Pancar’a alternatif ürünlerin Erzincan’da üretilmeye başladığına dikkat çeken Bülent Dumlu, “Dane Mısır Ekimini destekli olarak Erzincan genelinde bin 600 dönüm olarak gerçekleştirdik. Umuyorum ki ileriki yıllarda bu üretim daha da artacaktır. Pancar’a alternatif olarak sulanabilir arazide 5 yada 6 ürün üretilebilmektedir. Bu ürünlerin başında Erzincan’da ekiminin yapıldığı ve hasat alınmaya başlanan dane mısır gelmektedir. Silajlık mısır, kanola, soya, ayçiçeği gibi ürünlerde Erzincan’ın iklim şartlarına toprak yapısına uygundur. Umuyorum ki ileriki yıllarda bu saydığımız pancar’a alternatif ürünlerin ekimi Erzincan’da gerçekleştirilir" diye konuştu.

Kendilerinin üzerine düşen görevi yerine getirmeye her zaman hazır olduğunun altını çizen Dumlu şöyle devam etti.

"Pancar kotalarının düşürülmesinden dolayı alternatif ürünlerin yerleştiği görünüyor, ama Ülkemizin de dane mısıra, ayçiçeğine, soyaya, kanolaya ve diğer benzeri çapa bitkilerine ihtiyacı var. Bunu Türkiye’miz dışarıdan ithal etmektedir. Hatta yemlik mısır dışarıdan ithal edilip burada şeker’e dönüştürülüyor. Bu hususta pancar üreticilerimizi kota yönünden oldukça etkilemektedir. Fakat bizim pancar üreticimiz, mısırda üretiyor, fasulye de üretiyor, hububatta üretiyor, pancarda üretiyor ve diğer alternatif ürünleri de üretiyor. Bununla ilgili bir program bir ürün planlaması yapılmasını bekliyoruz. Pancarda biz Avrupa ülkelerinde şeker fiyatları ve maliyetler yönünden üçüncü, dünyada ise altıncı sıradayız. Pancar kotasının düşürülmesi ve çiftçilerimizin mağdur edilmesi yanlış politikalardan kaynaklanmaktadır.Panko birlik olarak biz Konya’da 363 günde dünyanın en modern ve Türkiye’nin en büyük fabrikasını yapmış bulunmaktayız. Bu konuda ilgili ve yetkililerin ürün planlanması yapması, maliyetlerin dünya standartlarına getirilmesini istiyor ve büyük umutlar ile bekliyoruz”

Yasin Köz - Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 09:53:25
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 13:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?