4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

EDSYB'den sığır yetiştiricilerine çağrı

Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, suni tohumlamada sıkıntılar çekildiğini belirterek, suni tohumlamanın ilk olarak hangi veteriner tarafından yapılmışsa ikinci ve üçüncüsünün de aynı veteriner tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, suni tohumlamanın ücretsiz yapıldığı için bir çok çiftçinin farklı veterinerlere suni tohumlama yaptırdığını ve veterinerlerin mağdur duruma düştüğünü açıkladı. Suni tohumlamanın bir tek veteriner tarafından yapılması gerektiğini ve paranın da yine ilk tohumlamayı yapan veterinere ödendiğine dikkat çeken Faruk Günay, çiftçileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Uygunsuz suni tohumlama yaptıran çiftçilere 500 YTL ile 2 bin YTL arasında para cezası uygulanabileceğini söyleyen Günay, "Suni tohumlama noktasında bazı sıkıntılarımız var. Suni tohumlamada, suni tohumlamayı ilk yapan veteriner hekim iki ve üçüncü tohumlamayı da yapmak zorundadır. Birinci ve ikinci suni tohumlamada ücret alınmayacak, üçüncüde ise yalnızca yol masrafı alınacaktır. Maalesef çiftçilerimiz birinci tohumlamayı başka veteriner hekime, ikinci tohumlamayı ise bir başkasına yaptırıyor. Yapılan bu uygulama yanlış ve uygunsuzdur. İlk tohumlamayı yapan veteriner yaptığı hizmetin karşılığını alabiliyor, ikinci tohumlamayı yapan veteriner ise para alamıyor. Çünkü tohumlama yapılan hayvan için yalnızca ilk tohumlama yapılan ve kaydı alınan veterinere ücret ödenebiliyor ve diğer veteriner arkadaşlarımız mağdur oluyor. Suni tohumlama ücretsiz olarak yapılıyor diye sabah bir veteriner, akşam bir veteriner çağırılmaz, bu işin zaten birde hukuki boyutu var ki, bu tür işler yapan çiftçiler tespit edilirse kendilerine para cezası da uygulanacaktır" şeklinde konuştu.

Devlet destekli olarak ücretsiz olarak yapılan uygulamada bugüne kadar yaklaşık 8 bin büyükbaş hayvana suni tohumlama yapıldığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 20:28:48
Güncelleme :27 Eylül 2005 Salı 20:35:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?