4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Ersan kapasite artıracak

Erzincan'da yıllarca atıl durumda kalan Ersan Et Entegre Tesisleri'ni ekonomiye kazandıran ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bu alanda önemli kuruluşlarından biri haline getiren Ünlüer A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Önder Ünlüer, tesislerin kapasitesinin artırılması için çalıştıklarını söyledi.

Aynı zamanda Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı olan Önder Ünlüer, Ersan'ın, başta bölgedeki besiciler olmak üzere, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren bir çok iş koluna canlılık kazandıracağını belirtti.

Ünlüler, "15-20 yıllık hayvan hareketlerine bakıldığında, bugün Erzincan'ın hayvancılık sektöründe Türkiye ortalamalarının çok gerilerinde kaldığını görüyoruz. Bölgeden yıllarca süren göç, meraların darlığı ve besicilerin sağlam pazar bulamaması bu gerilemede büyük rol oynadı. Ancak biz bütün bu sebeplerin geçici olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple Erzincan'a yatırım yaptık" dedi.

Ersan'ın kurulduğu yıllarda Avrupa'nın, bugün ise Türkiye'nin sayısı entegre et tesislerinden biri olduğunu kaydeden Önder Ünlüer, "Bizim Ersan'dan beklentilerimiz çok fazla. İnşallah ileride daha iyi bir noktaya gelecek. Ancak biz bu kadar istekliyken, memleketimize bu şekilde yatırım yaparken, Erzincan'daki köylünün ve müstahsilin de duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Erzincan'ın yayla bakımında bir hayli zengin olduğunu dile getiren Önder Ünlüer, mera kanunu sebebiyle bu yaylaların gerektiği gibi kullanılamadığını ifade ederek şunları belirtti:

"Yine bir kanun dahilinde önümüz açılırsa Ersan'ın şu anda yüzde 30 seviyelerinde olan doluluk oranı yüzde 100'e çıkar. Şu anda kendi ahırlarımızda iki dönemde 3 bin 500 - 4 bin hayvan yetiştirirken, bu rakam 8 bine çıkacak. Hayvan sayısının artmasıyla birlikte yem ihtiyacımız da artacak. 2004 yılında 800 ton yem slaj aldık. Tarlasına yem bitkisi eken üretici ürününü gramına kadar paraya çevirdi. 2005 yılın da yaklaşık 2 bin 500- 3 bin ton slaj ihtiyacımız oldu. Bunun bir kısmını Erzincan'dan temin ettik, bir miktarını da dışardan aldık. Gelecek yıl bu rakamın 6-7 bin tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Köylümüz tarlasını ekerse hem kendi kazanacak hem biz kazanacağız. Erzincan'ın kalkınmasında tarım ve hayvancılığın rolü hiçbir zaman gözardı edilmemelidir."

.
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2005 Perşembe 12:50:48
Güncelleme :17 Aralık 2005 Cumartesi 13:12:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?