4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Erzincan'ın yeni umudu andezit taşı

Erzincan Belediyesi, yaya kaldırımlarının yapımında, karodan daha dayanıklı olan ve en az 100 yıl ömür biçilen Andezit taşını kullanmaya başladı. Üzümlü yakınlarında kurduğu taş ocağında Andezit taşı çıkaran Erzincan, bir süre önce yol genişletme ve çevre düzenlemesi yaptığı Mit Kavşağı'ndaki kaldırımları bu taştan döşemeye başladı.

Kaldırım çalışmalarını yerinde inceleyen Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, volkanik bir taş olan Andezit'in Osmanlılar, Selçuklular ve daha öncesinde de Urartular tarafından kullanıldığını belirterek, en az 100 yıl ömür biçilen taşın seri olarak üretilmesi için bir atölye kuracaklarını söyledi. Andezit taşını kullanmaya başlayarak Erzincan'ın atıl durumdaki bir potansiyelini daha harekete geçirdiklerini anlatan Başkan Buyruk, "Yaptığımız tespitlerde, taş üretiminin Türkiye'nin bazı bölgelerinde bir sektör haline geldiğini ve ihracata yönelik üretim yapıldığını gördük. İnşallah Erzincan'da önümüzdeki yıllarda bu alanda söz sahibi olacak" dedi.

Ana yollardaki bütün kaldırımları Andezit döşeyeceklerini kaydeden Başkan Buyruk, "Karonun ömrü 10-12 yıl, kilit taşı ise en fazla 15 yıl dayanıyor. Ama Andezit taşına en az yüz yıl ömür biçiliyor. Biz kaldırımlarımızı bu taştan döşeyerek, hem şehre güzel bir görünüp ve prestij kazandıracağız hem de soruna köklü bir çözüm bulmuş olacağız. Ayrıca, ısı yalıtımı açısından çeşitli özelliklere sahip bu taş binaların yapımında rahatlıkla kullanılabilecek" diye konuştu.

Volkanik kökenli olan andezit kayaları renk, doku ve sertlik açısından uygun olan bazı türlerinden parke taşı, döşeme taşı, kaplama taşı ve yapılarda değişik amaçlı olarak mimari tasarımlarda ve tarihi yapılarda kullanılıyor. Su emmeyen, suda dağılmayan özelliğinin yanı sıra, sıkı dokulu olması ve kırıldığında disk kesicilerle kesildiğinde düzgün yüzey vermesi andezitlerin aranan özelliklerinin başında geliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 14:37:39
Güncelleme :22 Eylül 2005 Perşembe 14:40:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
müstear IP: 81.215.60.xxx Tarih : 24.09.2005 00:03:30
valla helal olsun recep yazıcıoğlundan sora ilk defa erzincanda boyle haberler okuyoruz.