4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Hayvan yetiştiriciliğinde yeni dönem

Türk çiftçisinin hayvan yetiştiriciliği konusunda yeni tanıştığı bir yöntem, Erzincan'da uygulamaya konuldu. Buzağıların açık havadaki kulübelerde yetiştirildiği yeni yöntem hakkında bilgi veren Zirve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Erzincan Danışmanı Ziraat Mühendisi Halit Mutlu, kapalı barınakta yapılan hayvan yetiştiriciliğine oranla, yeni yöntemle yapılan hayvan yetiştiriciliğinde daha büyük başarı elde edildiğini söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde genellikle kapalı barınak yönetimiyle hayvancılık yapıldığını dile getiren Ziraat Mühendisi Halit Mutlu, özellikle hayvancılığın geliştiği Avrupa ülkelerinde yıllardan beri maliyeti düşük, verimi yüksek açık havada barınaklarında hayvan yetiştiriciliğinin tercih edildiğini vurguladı.

Yeni yöntemin eskisine göre daha başarılı olduğunun bilimsel olarak da ispatlandığını kaydeden Halit Mutlu, "Kapalı ahırlarda anaç hayvanların dışkılarından çıkan amonyak gazı nedeniyle diğer hayvanlarda akciğer enfeksiyonu ve benzer hastalıklar görülüyor. Bu sebeple özellikle buzağıların açık havadaki kulübelerde yetiştirilmesi büyük önem kazanıyor" dedi.

Türkiye'de doğumdan sonraki ilk bir ayda yaşanan buzağı ölümlerinin yüzde 30 gibi yüksek bir orana ulaştığını anlatan Halit Mutlu, eksi 35 dereceye kadar başarıyla yapılabilen açık havada hayvan yetiştiriciliğinin Türkiye'nin bir çok yerinde başarıyla gerçekleştirilebileceğini ifade ederek, bu şekilde buzağı ölümlerinin de önüne geçilebileceğinin öne sürdü. Buzağı yetiştiriciliğinde beslemenin de çok büyük önemi olduğuna dikkati çeken Halit Mutlu şunları söyledi:

"Bölgemizde süt ineklerine, besi hayvanlarına ve buzağıya aynı yem kullanılıyor. Bu şekilde besleme yapılması büyük yanlış. Yetişkin bir insanla, bir bebek nasıl farklı şekilde besleniyorsa, bu durum hayvanlarda da aynıdır. Yani buzağı için ayrı, süt ineği için ayrı, besi hayvanı için ayrı yemler kullanılmalıdır. Erzincan'da yem konusunda da önemli çalışmalar yaparak iyi sonuçlar aldık."

.
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2005 Cumartesi 13:05:35
Güncelleme :10 Ekim 2005 Pazartesi 16:55:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?