4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

“Tartmadan kömür almayın”

Açıkta kömür satışının yasaklanmasının ardından kömür satıcıları vatandaşları kantara girmemiş kömür almamaları konusunda uyarılor. Tartılarak alınan kömürün yine tartılarak satılması gerektiğini ifade eden Kömür satıcısı Abdullah Gürkan torba hesabı kömür satışının yanlış olduğunu söyledi.

Kilo hesabı tartılarak alınan kömürün müşteriye de tartılarak satılması gerektiğini söyleyen kömür satıcıları torba hesabı kömür satışının doğru olmadığını söylüyorlar.

Türkiye standartlarında kömür kalorisinin 6 bin 200 olduğunu ifade eden kömür satıcıları Erzincan’da kışın sert geçtiği için bu oranın Erzincan’da 7 bin ve üzeri olması gerektiğini söylediler.

12 yıla aşkın süredir Erzincan’da kömür satışı yapan Abdullah Gürkan gazetemize yaptığı açıklamasında, torba hesabı satış yapmanın oldukça yanlış olduğunu belirterek vatandaşların bu konuda dikkatli olmasını istedi.

Torbaların üzerinde yazan kilogramın net olmadığını belirten Gürkan, bir tonda 200 ile 300 kilo arasında fark olabileceğini açıkladı. Geçen yıllara oranla bu yıl vatandaşların kömürlerini yaz ayı yerine kış içerisinde aldığını bu nedenden dolayı yoğunluk yaşadığını belirten Abdullah Gürkan, “Vatandaşlarımızın yaz ayından itibaren kömür ihtiyaçlarını temin etmelerinde bu yıl geçen yıllara oranla büyük bir düşüş yaşandı. Kış içerisine girilmesiyle birlikte vatandaşların büyük bir kömür talebi oldu. Kömür satışlarının torbada yapılması satışlarımızda düşüş yaşanmasına neden oldu. Kömürün torba içerisinde satılmaya başlanması ile birlikte tüketicilerin oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Vatandaşın en fazla dikkat etmesi gereken husus ise 40 kilo olarak satılan kömürlerin bir çoğu bu kiloda değildir. Torbanın üzerine yazılan kilo takribi olarak yazılmıştır. Yani torba üzerinde 40 kilo yazan kömür 30 kilo da gelebilir. Vatandaşların bu hususa dikkat etmeleri ve kömür alırken mutlaka aldıkları kömürü tarttırmalıdırlar” açıklamasında bulundu.

Vatandaşların kömür alırken Türkiye standartlarında belirtilen ölçülerinin altında kömür almaması gerektiğini ifade eden Gürkan, “Kömürde 6 bin 200 kilogram kalori standardı getirilmesine rağmen Erzincan'da kışın sert geçmesinden dolayı vatandaşların 7 bin ve yukarısı kaloriye sahip kömür almaları gerekmektedir. Kömürün kalori ve özellikleri torba üzerinde yazılmaktadır. Vatandaşlar bu konuda duyarlı olmasına rağmen vatandaşların her zaman alışveriş yaptığı yerden alışverişini yapmasını ve deneme tahtası olmamasını tavsiye ediyorum. Erzincan piyasasında halen yıkanmamış kömür satışı yapılmaktadır. Bu kömürler normal yıkanmış kömürün daha altında bir fiyatla satışa sunulmaktadır.

Ucuz olarak görülen bu kömürler aslında vatandaşın zarar etmesine neden olmaktadır. Bu kömürlerde kül oranı yüksek olmakta ve kalorileri düşük olmaktadır. Vatandaş 20 YTL ucuza kömür aldım derken 40 YTL fazla fara vermiş oluyor. Bu tür konularda biz elimizden geldiği sürece vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz, bu duruma maruz kalan vatandaşların kanuni haklarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Erzincan’da hava kirliliği meydana gelmemesi için Çevre ve Orman İl Müdürlüğü görevlilerin sürekli olarak kömür satışı yapan yerleri kontrol etmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 10:10:53
Güncelleme :16 Kasım 2005 Çarşamba 13:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?