4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tunay'dan Almanya'ya meyve suyu

Erzincan'ın ilk meyve konsantre fabrikası olan Tunay Gıda, 500 bin Euroluk ilk yurt dışı bağlantısını Almanya'ya gerçekleştirdi.

Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, 2004 yılında 5 milyon dolarlık bir harcamayla inşa edilen fabrikanın ürünlerinin yüzde 70'inin ihracat yapmak üzere dizayn edildiğini belirtti.

Kırtıloğlu, "Fabrika yapımına başlanıldığında Alman Gıda Güvenlik Danışmanı Prof. Dr. Sylvia Hambclak ile anlaşma yapılarak fabrikanın Avrupa standartlarına göre yapımı sağlandı. Almanya'nın önde firmalarıyla sürdürdüğümüz görüşmeler sonucunda 400 ton elma püre konsantresi bağlantısı yapıldı. Başlatılan çalışmalar sonrası gerekli üretimi tamamlayıp önümüzdeki günlerde sevkıyatına başlayacağız. Fabrikanın daha önceki üretimleri bin 200 ton kayısı, 750 ton şeftali, 25 ton kuşburnu, cimin üzümü, siyah erik, yaban mersini ve dağ elması şeklindedir. Özellikle Cimin üzümünün yurt dışındaki çeşitli firmalara numuneler gönderilerek önümüzdeki yıl için tanıtım faaliyetleri sürdürülmektedir" dedi.

Tuncer Kırtıloğlu, bölgenin potansiyel ürünlerinden kayısı ve şeftali konsantrelerini Türkiye'nin önden gelen gıda firmalarından TAMEK ve TAT firmalarına satıldığını belirterek, "Umuyoruz ki gerçekleştireceğimiz iç ve dış bağlantıların yanı sıra önümüzdeki günlerde Avrupa'da düzenlenecek gıda fuarlarına katılarak ihracatımız daha da genişleyerek bölge meyveciliğin gelişmesine ve bölgenin ekonomik yönden kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır. Vatandaşlarımızdan isteğimiz yurt dışına ihraç edilecek elma için üreticilerimizin bahçelerindeki çürüğü olmayan elmaları fabrikamız ile temasa geçerek değerlendirmeleridir. İhtiyacımız olan ürünleri Erzincan'ın yanı sıra Amasya,Tokat, Artvin ve Erzurum illerinden temini yoluna gitmekteyiz. Amacımız Doğu Anadolu'da ve bölgemizde kalkınmaya katkı sağlamaktır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 12:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?