4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Üreticiden kota tepkisi

Erzincan Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Mehmet Boran, pancar kotalarının sürekli aşağı çekilmesi sebebiyle üreticilerin zor durumda kaldığını söyledi.

Mehmet Boran, 4 yıl önce Türkiye'de 13 milyon ton pancar üretilirken, bu rakamın 9 milyon 700 bin tona gerilediğini dile getirerek, bu yıl da pancarın geçen seneki fiyattan alınmasının çiftçileri ekonomik açıdan sıkıntıya düşürdüğünü ifade etti.

Erzincan Şeker Fabrikası'nın günlük kapasitesinin bin 800 ton olduğunu, buna rağmen sınırlarını zorlayarak kapasitesinden 700 ton fazla alım yaptığını belirten Mehmet Boran, "Bu sıkıntının çözümü için fabrikada özelleştirmeye gidilmesi ve fabrikayı, Konya ve Kayseri'de olduğu gibi çiftçilerimizin almasını istiyoruz. Çiftçilerimizden bu konuda destek aldığımız takdirde Erzincan Şeker Fabrikası'na talip olacağız. Fabrikayı aldığımızda da ilk iş olarak, tam anlamıyla bir revizyon yapıp, kapasiteyi 3 bin 600 tona çıkaracağız" dedi.

Mehmet Boran, çiftçinin kazanmasının Erzincan'ın kazanması anlamına geldiğini kaydederek, "Pancar üreticisi kota uygulaması sebebiyle büyük zorluklar yaşıyor. AB üyesi hiçbir ülkede kota sınırlaması yokken, AB'ye üye olabilmemiz için bizden kota uygulaması yapmamız isteniyor. Fransa kendi ihtiyacının 2 katı üretim yapıyor. Ülkemizde ise pancarlar kota nedeniyle tarlada çürümeye terk ediliyor. Buna karşılık şeker ihtiyacımızın bir kısmını ihraç etmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

AB ülkelerinin şeker üretiminde Türkiye'ye kısıtlama getirmelerinin sebebinin, kendilerine pazar açmak olduğunu öne süren Mehmet Boran, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmadıklarını ancak çiftçinin de hakkını düşünmek ve korumak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 14:00:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?