4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Vergi iadelerinde 'sahte evrak' uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerinin vergi iadeleri yıllık dönem esasına göre yapılarak, hak sahipleri 2005 yılına ait vergi iade bildirimlerini, yaptıkları mal ve hizmet alımlarına ilişkin belgelerle birlikte 2006 yılı Ocak ayının sonuna kadar ilgili banka şubelerine ibraz edecekler.

Sahte evrak kullananlara 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (359/a-2) maddesi gereğince kaçakçılık suçu nedeniyle haklarında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası, aynı maddenin (b-I) bendi gereğince haklarında 18 ardan 3 yıla kadar ağır hapis cezası hükmü olacağına dikkat çeken Erzincan Defterdarı Ali Sormaz, Vergi iadesinden yararlanacaklara önemli uyarılarda bulundu.

İl Defterdarı Ali Sormaz, şunları dile getirdi: “ Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121. maddesinde, Ücretlilerin, kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamalarının yıllık toplam tutarın 3.300 YTL 'ye kadar %8'i, 6.600 YTL 'nin 3.300YTL 'si için %8'i, aşan kısmı için %6'sı, 6.600YTL' den fazlasının, 6.600YTL' si için %7' si, aşan kısmı için %4'ü ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği Gelir Vergisinden mahsup edilir veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edilir hükmüne yer verilmiştir.

Yapılan harcamaların ücretlilerde Vergi İndirimine konu olabilmesi için bu harcamaların Türkiye'de yapılması, Gelir veya Kurumlar Vergisine tabi olan mükelleflerden alınan; Fatura, Serbest Meslek Makbuzu, Perakende Satış Fişi Ödeme Kaydedici cihazlara ait satış fişi ile belgelendirilerek tevsik edilmesi şarttır. Ücretliler ilgili yılda yapmış oldukları eğitim, sağlık, giyim, gıda ve kira harcamalarına ilişkin belgelerini Ocak 20 akşamına kadar Ücretlilerde Vergi İndirimine ilişkin bildirimi doldurmak suretiyle çalıştıkları işverenlerine teslim edeceklerdir.

Sahte ve Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge (Naylon Fatura) kullanılması, belgelerde tahribat yapılması yada diğer suretlerle doğan fark verginin fazla hesaplanmasına neden olunması halinde bu vergi ilgililerinden cezalı olarak alınacak ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (359/a-2) maddesi gereğince kaçakçılık suçu nedeniyle haklarında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası, aynı maddenin (b-I) bendi gereğince haklarında 18 ardan 3 yıla kadar ağır hapis cezası hükmolunacaktır.

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerinin vergi iadeleri yıllık dönem esasına göre yapılmaktadır. Dolayısıyla, hak sahipleri 2005 yılına ait vergi iade bildirimlerini, yaptıkları mal ve hizmet alımlarına ilişkin belgelerle birlikte 2006 yılı Ocak ayının sonuna kadar ilgili banka şubelerine ibraz edeceklerdir.

5083 sayılı Kanun uyarınca 01.01.2005 tarihinden itibaren her ne kadar Türkiye Cumhuriyetinin para birimi Yeni Türk Lirası olarak kabul edilmiş ise de, Türk Lirası 01.01.2005- 31.12.2005 tarihleri arasında Yeni Türk Lirası ile birlikte tedavül etmektedir.

Ayrıca 65 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlan Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğde, Yeni Türk Lirasına geçilmesi nedeniyle tüm ödeme kaydedici cihazların 02.05.2005 tarihine kadar (YTL) ve (YKr) 'a göre işlem yapması gerektiği yönünde ayarlanmaları gerektiği belirtilmiştir.

Dolayısıyla, ödeme kaydedici cihaz kullanan mükellefler 02.05.2005 tarihine kadar Türk Lirası üzerinden ödeme kaydedici cihaz fişi düzenleyebilmektedirler. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alan hak sahipleri, 2005 yılı içerisinde yaptıkları mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak istemeleri halinde (TL) ve (YTL) olarak düzenlenmiş belgeler için iki ayrı "Vergi İade Bildirimi" düzenleyerek düzenledikleri değerler üzerinden vergi iade tutarını hesaplamak suretiyle 2006 yılının Ocak ayının sonuna kadar ilgili banka şubelerine ibraz edebileceklerdir.

Vergi İade bildiriminin (TL) olarak düzenlenmiş olan belgeler YTL çevrilmek suretiyle hazırlanabileceği de tabiidir. Vergi İndiriminden yararlanan ücretliler ise Bildirimlerini (YTL) olarak düzenleyeceklerdir” şeklinde açıklamada bulundu.

Yasin Köz - Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2005 Cumartesi 11:21:11
Güncelleme :17 Aralık 2005 Cumartesi 22:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?