4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Yalvaç'tan KOBİ açıklaması

"TOBB tarafından 2002 yılında, özellikle çok sayıda KOBİ tanımının bulunmasının yarattığı karmaşayı gidermek amacıyla başlatılmış olan girişim nihayet amacına ulaştı diyen" Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, “18.11.2005 tarih ve 997 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” ile istihdam bazında Avrupa Birliği ile uyum sağlanmış olacak" dedi.

Devlet desteklerinin tüm sektörlere yönelik olabilmesine imkan tanıyan ve KOBİ'lere destek sağlayan kuruluşların, kendi sektör ve büyüklük önceliklerini belirleyebilmelerine fırsat veren söz konusu yönetmelikle ilgili olarak TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, KOBİ'ler için getirilen kolaylık ve yenilikler şu şekilde belirlendi:

"Yönetmeliğe göre 6 aylık süre içinde, KOBİ'lere yönelik destek faaliyetleri yürüten kamu kurumlarının tamamı yeni tanımı esas alan düzenlemeler yapmak zorundalar. Dolayısıyla Türkiye'de KOBİ tanımında birlik sağlanmış olacak. Yönetmelik ile KOBİ'lerin sınıflandırılması; a) 10'dan az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu bir milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler Mikro İşletme, b) 50'den az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu beş milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler Küçük İşletme, c) 250'den az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu yirmi beş milyon Yeni Türk Lirasını aşmayan işletmeler Orta Büyüklükte İşletme şeklinde yapıldı.”

HANGİ SEKTÖRÜ DESTEKLEYECEĞİNİ, DESTEĞİ VEREN KURUM BELİRLEYECEK

Yönetmelik, devlet desteklerinin tüm sektörlere yönelik olabilmesine imkan tanıyor. KOBİ'lere destek sağlayan kuruluşlar, kendi sektör ve büyüklük önceliklerini belirleyebilecekler. Bu KOSGEB açısından da önem taşıyor. Altı ay içinde 3624 sayılı KOSGEB Kanunu yerine, bu Yönetmelik geçerli olacak. Bilindiği gibi, 3624 sayılı Kanuna göre KOSGEB sadece imalat sanayi işletmelerine hizmet ve destek vermekle yükümlü bir kurumdu. Ancak yeni Yönetmeliğe göre KOSGEB, imalat sanayi dışındaki sektörlere de destek ve hizmet verebilecek.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 09:05:34
Güncelleme :1 Aralık 2005 Perşembe 14:12:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?