9
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yabancı öğrencilerin buruk bayramı

Vatanlarından çok uzakta olan Moğol ve Kazak gençler bayramı Erzurum'da geçirecek.

Atatürk Üniversitesi'nde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler ailelerinden uzakta kalsalar da bayramı Türkiye gibi müslüman bir ülkede geçirecekleri için mutlular. Türk insanının sıcaklığı ve misafirperverliği sayesinde aile özlemlerini unutmaya çalışan Orta Asyalı öğrenciler, burada olmaktan memnun.

Moğolistan'dan okumak için gelen Jolaman Bulan, İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği birinci sınıfta okuyor. Türkiye'ye yeni alıştığını söyleyen Jolaman Bulan, "Türk insanının sıcaklığı ve sevgisi sayesinde aile özlemimizi biraz da olsa unutuyoruz" diyor. Bulan, "Ramazan ayında aileler bizi yanlız bırakmadı. İftar yemeği vererek misafirperverliğini gösterdi. Kurban Bayramı'nda da bizi yalnız bırakmayarak davetlere çağrıyor" şeklinde konuştu.

Kazak öğrenci Nurtagan Haziz, Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü birinci sınıf öğrencisi. O da Türk insanının yardımseverliğinden bahsederek arkadaşlarının derslerinde yardımcı olduğunu ifade etti. Haziz, "Sınavlara arkadaşlarımla beraber hazırlanıyorum. Bana ellerinden gelen yardımı yapıyorlar. Arkadaşlarım sayesinde derslerim iyi. Derste anlamadığım bir yer olursa soruyorum. Sıkılmadan bana ders anlatıyorlar." diye konuştu. İletişim Fakültesinde okuyan Amanjol Rahmiyet ise Türk halkının kendilerine her türlü kolaylığı sağlamaya çalıştığını belirterek yabancılık çekmediğini söyledi.

Atatürk Üniversitesinde yurt dışından öğrenim için gelen 15 öğrenci bulunuyor. Türkiye'yi genelde Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerdeki öğrenciler tercih ediyor. Orta Asya'dan her yıl ortalama 80 öğrenci öğrenim görmek için geliyor. Üniversitelere girmek için sınava tabi tutuluyorlar. Barajı geçenler aldıkları puanlara göre bölümlere yerleştiriliyor. En çok tercih ettikleri bölümler ise tıp, mühendislik ve ilahiyat fakülteleri.

.
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 14:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?