27
Temmuz
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Hakkari Balı marka olacak

Hakkari Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, Şemdinli İlçesi'nde üretilen kaliteli balın tanıtımının yapılarak, marka haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili bilgi veren Gündoğdu, Anzer yöresinde elde edilen ve yüksek fiyatlarla pazarlanabilen hatta ihraç olanağını sürekli koruyan balla, Şemdinli balının özelliklerinin benzer olduğunu ifade etti. Şemdinli'nin arı varlığı ve bal üretimiyle önemli bir arıcılık merkezi olmasına rağmen, arıcılık potansiyelinden yeterince yararlanamadığını vurgulayan Gündoğdu, ilçenin gezginci arıcılığa kapatılarak koruma altına alındığını belirtti.

Bal numunelerinin laboratuvar analizleri sonucu kesinleşen üstün özellikleri olduğunu kaydeden Gündoğdu, "Hakkari genelinde 55 bin arılı kovan mevcut olup ülkemizde büyük bir potansiyele sahiptir. İlçemizde faaliyet konusu arıcılık olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin aktif hale getirilmesi, Arı Yetiştiricileri Birliği'nin faal bir çalışma içerisine girmesi, kooperatiflerimiz veya özel sektör tarafından kurulacak olan bal paketleme işletmesiyle Şemdinli balının marka haline getirilmesi gerekmektedir. Balımız istediği kadar kaliteli olsun marka haline getirilmediği sürece gerçek değerini bulamayacaktır. Balın gerçek değerini bulması tanıtıma bağlıdır. Özellikle Hakkarili işadamları para kazanabilecekleri bu göreve davet ediyorum. Tarım İl Müdürlüğü olarak bal üreticilerimizin korunabilmesi için her türlü tedbiri alacağız" şeklinde konuştu.

Yıllardır bal ticaretini yapan ve dış ülkelere pazarlamasını sağlayan Mesut Ege ise alıcıların genellikle Hakkari'de üretilen baldan memnun olduklarını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 13:09:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?