17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Hakkari kilimleri Dubai yolunda

Hakkari'de üretilen kilimlerin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin önemli şehirlerinden biri olan Dubai'de yapılacak uluslararası fuara gönderilerek tanıtım ve pazarlamasının sağlanacağı belirtildi.

Biçer Mahallesi'ndeki Hakkari İplik Sanayi Anonim Şirketi (HİSAŞ) binasında bulunan Sınırlı Sorumlu Hakkari Kilimleri Küçük Sanat Kooperatifi'ni ziyaret eden Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, burada kilim dokuyan kızlarla bir süre sohbet etti. Dokunan kilimleri yakından inceleyen Vali Nasuhbeyoğlu, kızlara metrekare başına aldıkları ücreti yaşanan kilim pazarlama sorununun giderilmesi halinde arttıracakları sözünü verdi. Vali Nasuhbeyoğlu, kooperatifte kilim dokuyan kızları ziyaret ettikten sonra kilimlerin stok edildiği ve satışının yapıldığı HİSAŞ'a geçti.

Burada stokta bekleyen kilimleri yakından inceledikten sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Nasuhbeyoğlu, 1985 yılında faaliyete geçen HİSAŞ'ta çok kaliteli kilimlerin üretildiğini belirterek, bunun genç kızların geldiği başarı noktasını gösterdiğini ifade etti. Vali Nasuhbeyoğlu, yaklaşık olarak 1 trilyon liranın üzerinde dokunmuş el emeği göz nuru kilimlerin raflarda durduğunu dile getirdi. Raflarda duran kilimlerin pazarlanmasının çok büyük önem arz ettiğini anlatan Vali Nasuhbeyoğlu şunları söyledi:

"Bundan sonraki süreçte bu tür ürünlerin pazarlanabildiği ve tanıtıldığı fuarlar var. Bu fuarlara mutlaka katılacağız. Turistlerin çok yoğun geldiği bölgeler var. Ege, Akdeniz ve Kapadokya gibi önemli turizm merkezleri var. Oralardaki satış mağazalarıyla da irtibat kurmak suretiyle bu güzel el emeği ve göz nuru kilimlerimizi pazarlamaya çalışacağız. 3 kilim atölyemiz var. Bu atölyelerimizde toplam 150 genç kızımız çalışıyor. Kızlarımız harıl harıl çalışarak çok seri bir şekilde üretimlerine devam ediyor. Metrekare başına aldıkları ücretin az olduğunu da gördüm. Kızlarımıza metrekare başına 60 YTL ücret ödeniyor. Kızlarımızın ücretlerinin arttırılması pazarlamadaki dar boğazı gidermekle mümkündür. Bu dar boğazı giderme konusunda sizler aracılığıyla da ülkemizin çok değişik illerinde, özellikle turistlerin yoğun olduğu illerde, pazarlama çalışması yapılabilir.

Burada istenen kalitede, desende ve metrekare olarak da istenen standartta ürün bulunabilir. Çocuklarımızın tezgahlarında sipariş üzerine yaptıkları kilimler de var. Siparişlerini de alarak bu anlamda çocuklarımıza bir kazanç kapısı sağlama imkanımız var. Bizlere bu konuda destek olurlarsa memnuniyet duyarız."

Vali Nasuhbeyoğlu, genç kızlar tarafından büyük bir özenle dokunan el emeği göz nuru Hakkari kilimlerini 2006 Mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nin önemli şehirlerinden biri olan Dubai'de yapılacak uluslararası fuara göndererek, tanıtım ve pazarlamasına katkı sağlayacaklarını söyledi. Bir gazetecinin "Kilim dokuyan kızlardan çoğunun öğrenci. Bunlara ne gibi destek vermeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna Vali Nasuhbeyoğlu, "Lisede okuyanlar var. Yine ilköğretim seviyesinde eğitim gören kardeşlerimiz var. Bunlar böyle bir sanatı da burada öğreniyor. Kilim dokuyan bu öğrencilerimizin ailelerine destek vereceğiz, kendilerini ise dershaneye göndereceğiz" şeklinde yanıt verdi.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 15:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?